Формирането на злокачествени новообразувания е свързано със загуба на характерните морфологични особености на клетките и тяхното силно разсрастване. За разлика от доброкачествените новообразувания, злокачествените се характеризират със способност да метастазират, тоест да достигат и да се развиват извън пределите на органа, в който са се появили първоначално.
 
Злокачествените новообразувания на външните полови органи не са често срещани. Ракът на вулвата, новообразувание с произход от епителната тъкан на външните полови органи, се среща предимно при жени след 45-годишна възраст. Друго злокачествено заболяване, което може да се развие в областта на половите органи, е маланомът. Неговият произход е от клетките в епидермиса, произвеждащи пигмента меланин.
 

Предпоставки за развитие на рак – карцином на външните полови органи

  • Развитието на карцином на външните полови органи се свързва с напредване на възрастта. Много рядко може да се открие при жени преди 45-годишна възраст.
  • Инфекцията с човешки папилома вирус – HPV може да е причина за развитието на вулварен карциином. Високо рисковите типове 6, 16, 18 може да са предпоставка за развитие на предраково състояние. Честите възпалителни инфекции на външните полови органи са рискови фактори за развитие на карцином.
  • Карциномът на външните полови органи се среща значително по-често при жени пушачи. 
  • Откриването на предракови състояния, които са свързани с изменения в клетките са предпоставка за развитие на карцином и налагат повишено наблюдение.
Ракът на външните полови органи засяга най-често големите лабии, значително по-рядко може да се открие първоначално появил се по малките лабии или клитора.
 

Оплаквания на жената, свързани с развитието на карцином на външните полови органи

Най-честото оплакване на жените с карцином на външните полови органи е силен и продължителен сърбеж в гениталната област. Измененията в цвета на кожата в областта са също характерни. В зависимост от вида на карцинома по половите органи може да се установи наличие на болезнена язвичка или разраствания под формата на екзофити. Появата на кръвотечения са друг характерен за карцинома белег. В резултат от разрастването на туморния процес и засягането на съседни органи, жените може да имат оплаквания, свързани с болезнено уриниране или дефекация.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Поставяне на диагнозата – карцином на външните полови органи


Раковото развитие при карцинома на външните полови органи е бавен и протича с характерни симптоми. Поставянето на диагнозата, освен гинекологичен преглед, включва и провеждане на вулвоскопия, както и на цитологично и хистологично изследване. След установяване на наличие на изменения може да се проведе прицелна биопсия. Вземане на малко парче тъканен материал.
 

Лечение на карцинома на външните полови органи

Първи избор на лечение след поставяне на диагноза – карцином на вулвата е хирургичният. Основен път на разпространение на рака на външните полови органи е лимфният. Много често първите метастази се откриват в лимфните съдове около външните полови органи. Поради тази причина хирургичната интервенция включва, освен остраняване на новообразованието и на лимфните възли в областта.
 
Химиотерапията  се използва най-често при жени, чийто стадий на зяболяването е напреднал и не позволява извършване на хирургична интервенция.  Лъчелечението се практикува само при тумори с малки размери.
 
Предпазването на жените от чести възпалителни заболявания в гениталната област е предпоставка да се намали възможността от развитие на карцином на външните полови органи. Това може да се постигне чрез намаляване на сексуланите партньори и използването на презервативи по време на полов контакт.