Д-р Тина Тодорова е завършила Медицински университет - София. Работи в Отделението по акушерство и гинекология на УМБАЛ “Софиямед” от 2015 г. до момента. Част е от екипа специалисти на гинекологичен кабинет "Д-р Ани Начева" София и гинекологичен кабинет "Ендовю".
Има редица участия в национални конгреси и семинари по специалността.
Член е на Българския лекарски съюз.
Председател е на пациентската организация по порфирии в България.


 - Д-р Тодорова, защо инфекциите на уринарния тракт са толкова често срещани? Има ли рискови групи пациенти които са по-уязвими и защо? 

 


Инфекциите на уринарния тракт са една от най-често срещаните бактериални инфекции при жените. Около 40% от жените са имали симптоматика на уринарни инфекции през своя живот. От друга страна, характерната симптоматика ги прави лесно разпознаваеми.
Около година след остра уринарна инфекция 27-46% от жените ще се сблъскат отново с нея. Това се дължи на някои анатомични особености при жената за разлика от мъжа. Уретрата при жените има дължина около 4 см, което прави много по-лесно засягането на уретралния тракт от възпаления. 
При децата това състояние е също доста често срещано.


 - Каква е причината уринарните инфекции да рецидивират толкова лесно?  И има ли начин да се намали честотата?

 

Изключително важен въпрос е правилното лечение и превенцията на рецидивиращите инфекции на уринарния тракт. Те се дължат много често на неправилна употреба на медикаменти или ранното прекратяване на курса на лечение. 
Много често пациентите спират приема на лекарството/лекарствата поради отшумяване на симптоматиката, но това не означава, че са успели да отстранят инфекцията. Важно е завършването на целия курс от лечение, което само по себе си предотвратява рецидивирането. 

 

 - Всички сме запознати с проблема с честата употреба на антибиотици. Бихте ли споделили кога и как се определя нуждата от антибиотична терапия? 

 

Задължително е да се извърши изследване на стерилна урина с антибиограма. Количеството на изолираната бактерия и чувствителността ѝ към определени антибиотици са от особена важност за постигане на крайната цел - ерадикация на патогена. 
Интерпретацията на изследването също е добре да се осъществи от специалист, защото според определени показатели, той може да прецени кога да се избегне приемът на антибиотик и кога той е наложителен. 
Решението дали да се прилага, или не антибиотик зависи изцяло от изолирания патоген и неговото количество в пробата. 

 

 - Има ли надеждни алтернативи на антибиотична терапия?

 

Антибиотиците са изключително важни медикаменти, с които не трябва да се злоупотребява. Една добра превенция при пациенти, които са предразположени към чести и рецидивиращи инфекции, би предотвратила приема на антибиотици. Затова е важно да се вземат мерки още от първи - втори ден след поява на първите симптоми - само така може да се предотврати последващо антибиотично лечение. 

 

 - Всяка информирана жена е запозната с благоприятното действие на червената боровинка. На пазара се предлага голямо разнообразие от продукти, които са всеобщо достъпни. Какви съвети бихте дали при избор на продукт за уроинфекции?

 

Много е важно на първо място да потърсят съвет от личен или лекуващ лекар и/или фармацевт. Да, има много продукти със сходни състави, което прави личния избор труден. Радвам се, че все повече млади и активни жени задълбочават интереса си, за да вземат информирано решение. 

 

Моят опит показва, че комплексните формули дават отлични резултати. Когато се съчетае доказана съставка, като червена боровинка, със специално подбрани пробиотични щамове, те не само благоприятно повлияват уроинфекциите, но са и в помощ при евентуално антибиотично лечение. Бих надградила още, защото има съставки, които по чисто механичен път спомагат за прочистването на патогенната бактерия e.coli – например не толкова добре познатата D-маноза. 

 

Такава комплексна формула съдържа Lactoflor UroBiotic Forte - един прекрасен препарат, който съдържа Exocyan (сух екстрат от северноамериканска червена боровинка), D-маноза и пробиотични бактерии. D-манозата става прицелна за e.coli. Тя има и диуретично действие. Увеличавайки диурезата и захващайки се за бактериите, те могат да бъдат изхвърлени чрез урината. Червената боровинка от своя страна потиска прикрепването на патогена към клетките на пикочополовата система. Затова синергичното действие между червената боровинка и D-манозата води до по-добри и бързи резултати, особено при острите състояния. А наличието на пробиотичен бленд във формулата прави продукта подходящ и при антибиотична терапия. 


 - Бихте ли споделили опита си с подобен тип комплексни формули?

 

В повечето случаи жените идват с оплаквания, датиращи от няколко дни. В тази ситуация можем да си позволим да започнем лечението с Lactoflor UroBiotic Forte и да добавим антибиотик при нужда, след получаване на резултат от изследването. Така намаляват сигнификантно оплакванията на пациентите до момента на резултата и същевременно извършваме едно прецизирано и адекватно лечение. 

 

В практиката сме се сблъсквали не един и два пъти с пациентки, чиито оплаквания датират от няколко дни. Пациентът разчита да облекчим симптомите му при посещение при нас. С Lactoflor UroBiotic Forte това е възможно и в рамките на два-три дни отшумяват субективните симптоми. 

 

Последният случай, с който се сблъскахме, беше 24-годишна пациентка с циститни оплаквания, датиращи от 3 дни. До излизане на стерилната урина използваше Lactoflor UroBiotic Forte. Изследванията излязоха със стерилна посявка. В рамките на 72 часа пациентката имаше значително подобряване в субективните оплаквания. След извършен курс последва напълно отшумяване на симптомите. 

 

Комплексната терапия на антибиотичен препарат и Lactoflor UroBiotic Forte дава един изключително добър резултат, което е нашата основна цел.

 

 

Lactoflor UroBiotic Forte е 100% натурален продукт, който е научно доказана комбинация за здравето на уринарния тракт. Пробиотичният бленд с увеличена концетрация на D-маноза и червена боровинка допринася за нормалното функциониране, подкрепя отделителната дейност на организма и подпомага дейността на имунната система. Използването на естествени продукти възстановява нарушения баланс и намалява възможността за повторна поява на инфекция, повишавайки естествената защита на тялото.


Lactoflor UroBiotic е изцяло натурален продукт, подходящ за мъже и жени, несъдържащ консерванти и ГМО, базиран на иновативен пробиотичен бленд с D-маноза и червена боровинка, който ни осигурява:

  • Комбинирана терапия при инфекции на уринарния тракт
  • Уроантисептично действие с бърз ефект
  • Бърз възстановителен процес
  • Възможност за продължителна употреба без странични ефекти

 

Вижте повече ТУК

 

лактофлор