В Puls.bg започваме нова поредица "Женско здраве с доц. д-р Иван Костов". През седмица при нас можете да намерите неговите съвети по различни теми, свързани със здравето на репродуктивните органи на жената, отговор на често будещи тревога въпроси, свързани със специфични състояния и заболявания при нея, оперативни интервенции и изследвания в гинекологията. Очаквайте и неговите тематични акценти за периода на бременността, както и в областта на акушерството като цяло. 
 
За тези от Вас, които не познават доц. д-р Костов, можем да представим накратно в следващите редове...
 
Доц д-р Иван Костов е завършил висшето си медицинско образование в МУ-София през 1997 г. Специализира акушерство и гинекология в УАГБ „Майчин дом“. През 2014 г. става доцент по акушерство и гинекология.
 
Има богата следдипломна квалификация по: ултразвук в акушерството и гинекологията, колпоскопия, гинекологична ендокринология, оперативна гинекология, детско-юношеска гинекология, лапароскопия в гинекологията, роботизирана хирургия в гинекологията на робот Da Vinci, както и множество специализации. 
 
Специализира гинекологична хирургия в Германия, оперативно акушерство в Израел, лапароскопия в гинекологията в Германия и Франция, ендоскопска хирургия във Фрация, урологична гинекология в Словения, роботизирана хирургия в гинекологията в Италия и Турция.
 
Трудовият му път започва от „Майчин дом“ като специализант по акушерство и гинекология и клиниката по оперативна гинекология на „Пирогов“ вече като лекар специалист. 
 
През 2006 – 2008 г. става началник отделение в клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА. През 2008 г. е назначен за изпълнителен директор на Втора АГ болница „Шейново“. Длъжността изпълнява до 2010 г., след което става председател на борда на директорите на същата болница за периода 2011 – 2012 г. 
 
Изпълнителен директор е на Първа АГ болница „Св. София“ от 2012 година досега.
 
От 2014 г. до момента е член на експертния съвет към Държавен фонд за асистирана репродукция към здравното министерство.
 
Повече за него можете да намерите с помощта на активния линк, приложен под заглавието.
 
***   ***   *** 
 
Посещението при гинеколог често се отлага или напълно се отбягва от изненадващо много жени. Надявам се, че не сте една от тях, защото един преглед помага за ранното откриване на много проблеми и лечението им. Ето няколко основни причини, поради които е наложително да посетите специалист.
 

1. Нередовна менструация

Менструалният цикъл на жената е основен показател за нейното репродуктивно здраве. Ако вашият менструален цикъл е станал нередовен, а още повече, ако е спрял, това е пряко свързано със здравословен проблем. Ако пренебрегването му продължи, след време може да се сблъскате с още по-сериозни репродуктивни проблеми. Важно е да посетите вашия гинеколог веднага при такава ситуация.
 

2. Необичайно вагинално течение

Трябва да знаете, че вагиналното течение е естествено явление, пред което е изправена всяка жена. Това течение се счита за нормално, когато е бяло или бледо без мирис. Въпреки това, ако забележите, че то има зеленикав или жълтеникав цвят с лоша миризма, трябва незабавно да посетите гинеколога си, защото може да е признак на вагинална инфекция.
NEWS_MORE_BOX
 
 

3. Противозачатъчните


Когато жената е сексуално активна, тя трябва да посети своя гинеколог и да обсъди с него методите за контрол на раждаемостта, освен ако не цели зачеване. Бариерните методи са не само начин да се предпазите от нежелана бременност, но са и добър начин да се предпазите от полово предавани болести. Ако не се чувствате удобно със синтетичните форми на противозачатъчните (хапчета) има много свободни от хормони опции. Но е най-добре да обсъдите това с личния гинеколог и да намерите най-доброто решение за Вас.
 
4. Преглед на гърдите
 
Всяка жена е изложена на риск от появата на рак на гърдата, тъй като няма специфични причини за появата на това състояние. Ранното му откриване и лечение е най-добрият начин да го победите. Редовните посещения при мамолог ще гарантират, че гърдите са изследвани за бучки и други необичайни образувания, които също биха могли да бъдат опасни.
 

5. Цитонамазка

Цитонамазката е важна, за да се уверите, че репродуктивните ви органи са здрави. В идеалния случай всяка жена след 21 години трябва да прави една цитонамазка годишно, като превенция за рак и други състояния. 
 
И така, ако сте на 21 или повече години и от една година не сте посещавали гинеколог, то вдигнете телефона и си запазете час още днес. Важно е за вашето здраве. Докато цитонамазката в повечето случаи не е жизнено необходима след 30-тата година, жените все още трябва да си правят ежегоден преглед, за да следят за други промени или инфекции.
 
Трябва да посетите гинеколог и още ако:
  • Имате необичайно или постоянно вагинално течение;
  • Имате кървене между менструациите;
  • Имате кървене след сексуален акт.