Генетичните заболявания на кръвосъсирването засягат, както мъжете, така и жените. Симптомите са различни и зависят от типа заболяване и сериозността му. Обикновено жените са по-симптоматични от мъжете заради силното кървене по време на менструалния цикъл (менорагия) и по време на раждането. 


Менорагията представлява менструално кръвене на регулярни, правилни интервали от време, но със силен поток или времетраене. То се дефинира като повече от 80 мл кръв, отделена по време на цикъла. Повече от половината жени с вродени кръвни заболявания изпитват менорагия за сметка от по-малко от 10% при жените без генетични грешки.


Важно е да се отбележи, че по-силното менструално кървене не е задължително да бъде причинено от заболяване на кръвосъсирването. Други причини могат да бъдат ендоментриални полипи, подлигавични възли, възпаление на маточната шийка или рани по вагината. Затова изчерпателния гинекологичен преглед е първата стъпка към правилното клинично мислене. За справяне с менорагията при заболяванията на кръвосъсирването първа линия на лечение е хормоналното лечение. Всички видове хормонална терапия се смятат за проложими при такива заболявания. 


Например комбинираните орални контрацептиви са ефективни и безопазни, като намаляват менструалния поток наполовина. Както обикновено, комбинираната хормонална терапия е контраиндицирана при жени пушачи над 35-годишна възраст. Допълнително действие на комбинираната хормонална терапия е, че повишава плазмените нива на фактор VIII и на фактора на фон Вилебранд. което оказва благоприятно влияние при болестта на фон Вилебранд.


Монофазното хормонално хапче се предпочита при жени с тежка анемия, които стават хемодинамично нестабилни при менструация - изпитват силна болка в корема, губят съзнание, кръвното налягане спада. Монофазната терапия тотално спира менструацията и дава възможност на организма да не губи кръв. Понякога, обаче, въпреки хормоналната терапия настъпва кървене. Тогава се съветва да се удвои дозата на хормоните за 3-4 дни или да се постави трансдермален естроген в доза 50 микрограма за същия период от време. 

 

NEWS_MORE_BOX


Жени, при които е контраиндицирана комбинираната хормонална терапия, могат да се използват медикаменти само с прогестерон какъвто е депо медорксипрогестеронът. Инжектира се вътремускулно на всеки 3 месеца. При апликацията трябва да се пристиска мястото на инжекцията за 15 минути, за да се предотврати нежелано кървене. В някои случи на тежка болест на фон Вилебранд или друго заболяване на кръвосъсирването вътремускулните инжекции са противопоказани.


Когато вътремускулните инжекции не са показани, а също и комбинираната хормонална терапия, отново може да се използва само прогестерон, но приложението му би било различно. Съществува вътрематочна спирала с левоноргестрел, която отделя хормона локално в маточната кухина и по този начин се намалява тежесттва на менорагията. 


Последните два начина за намаляване на менорагията са с даназол, използван в доза от 100-200 микрограма дневно за период от 3 месеца, или аналози на гонадотропин-освобождащия хормон. При тези терапии, обаче, на предна позиция излизат страничните ефекти, които са мазна кожа, акне и нежелано окосмяване от даназола и топли вълни, вагинална сухота, промени в либидото от аналозите на гонодтропин-освобождаващия хормон.


Следи следващите статии за повече информация относно алтернативни начини за справяне с менорагията при заболявания на кръвосъсирването и как тези заболявания влияят на юношеството и бременността.