Затлъстяването се свързва с множество сериозни здравословни проблеми и състояния.

 

Наскоро абдоминалното затлъстяване, което се измерва чрез индекса на телесна маса (BMI) и обиколката на талията, се свърза с повишения риск от развитие на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма.


 

Тази информация е получена чрез направено ново проучване от The North American Menopause Society.

 

На база предишни данни е известно, че белодробната функция на жените се уврежда по-лесно и по-тежко, както и рискът от развитието на белодробни заболявания като ХОББ е по-голям от този наблюдаван сред мъжкия пол.

 

Жените по-често биват хоспитализирани заради състояния като астма. Предполага се, че женските полови хормони допринасят за този риск.

 

Освен това, в резултат на тютюнопушене белодробната функция на жените отбелязва значително по-голям спад спрямо същата при мъжете.

 

Затлъстяването само по себе си е доказано, че повишава риска от развитието на тези обструктивни заболявания на дихателните пътища и може да доведе до по-бърз спад в белодробната функция.

 

Честотата на ХОББ сред пациенти със затлъстяване е значително по-висока спрямо хората с нормално телесно тегло.

 

В допълнение към това, полът на жените със затлъстяване води до по-сериозен риск от този при мъжете.

 

В проведеното ново проучване са включени повече от един милион жени. Благодарение на този обем от данни е определен ефектът от индекса на телесна маса и обиколката на талията върху развитието на ХОББ и астма при жените в пременопауза и след менопауза.

 

В заключение изследователите съобщават, че независимо от състоянието на съответната жена - преди или след менопауза, високият индекс на телесна маса и обиколката на талията значително повишават риска от развитие на белодробни заболявания, като ХОББ и астма.

 

Те забелязват, че колкото по-висок е индексът на телесната маса и обиколката на талията, толкова по-голям е рискът.

 

Още нещо, което се установява е, че и прекалено ниското тегло при жените след менопауза е рисков фактор за появата на ХОББ.

 

Следователно контролирането на телесната маса и поддържането на добра форма на тялото са от голямо значение за предотвратяване на ХОББ и астма сред жените.

 

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Menopause.

 

Източници:

http://www.menopause.org/docs/default-source/press-release/obesity-and-airway-obstructive-diseases.pdf