След обстоен преглед екип от учени посочват пряката роля на хормона естроген с по-честата проява на мигренозни пристъпи при жените, за разлика от мъжете.


Около 18% от жените страдат в различна степен от мигрена, за сравнение този процент при мъжете е 6%. Освен това медикаментозната терапия за облекчаване на пристъпите при жени се оказва по-неефективни в сравнение с повлияването при мъжете.


Учените наблюдават по-честото отключване на пристъпите в първите дни на менструалното кървене – период от цикъла, в който нивото на естрогените са с най-ниски нива. Това е и основната причина учените да посочват наблюдаваната хормонална флуктуация като играеща определена роля в генезата на мигрената.Независимо от направените изводи, механизмът на действие остава неразкрит. Според изследователите естрогенът може да повлияе клетки, разполагащи се около тригеминалния нерв и кръвоносни съдове носещи кръв към главния мозък. Предполага се, че хормонът оказва сенсибилизиращ ефект спрямо активиращите (тригерни) фактори, които отключват мигренозното главоболие.


Учените установяват, че тестостеронът от своя страна изглежда оказва протективни свойства спрямо мигренозните пристъпи, докато друг хормон – пролактинът (който е в по-големи количества при жени, за разлика от мъжете) се свързва с екзацербации – обостряния на заболяването.


NEWS_MORE_BOX


Механизмът на появата на пристъпите се свързва с хормоналната регулация върху йонните канали в ноцицепторите (нервни окончания, които приемат стимули от различни дразнители). Хормоните въздействат върху йонните канали като ги сенсибилизират (правят ги по-чувствителни) към различни тригерни фактори


Промените на серумното естрогеново ниво в определени периоди от месечния цикъл се свързва и с повишаване чувствителността към различни тригери и съответно последваща проява на мигрена.


До този момент получените резултати са предварителни и все още не може да бъде дадено окончателно заключение. Според учените ролята на естрогена не е самостоятелна, а от значение са и взаимодействията между различните хормони.


Това проучване е едва началото на поредица от изследвания, които биха имали роля в създаването на специфично лечение.