По време на менопауза се увеличава сърдечносъдовият риск при жените, поради намаляващата дейност на яйчниците, с което намалява и нивото но женския полов хормон естроген.

 

Ново проучване, публикувано в списанието на Испанското кардиологично дружество, е установило, че физическата активност е основният фактор, който влияе на сърдечносъдовия риск по време на менопауза.


 

Заседналият начин на живот увеличава три пъти риска от летален изход поради сърдечносъдови заболявания при жени над 50-годишна възраст.

 

Според проучването трите фактора, които увеличават леталитета поради сърдечносъдови заболявания по време на менопауза, са следните:

  • Заседнал начин на живот - прекарването на по-голямата част от времето през деня в седнало положение, без да се извършва никаква физическа активност, което увеличава с до три пъти риска от летален изход.
  • Тютюнопушене - при жените, които пушат, рискът от летален изход е с до 81,6% по-висок.
  • Недостатъчна консумация на зеленчуци - консумацията на зеленчуци по-рядко от веднъж в седмицата увеличава риска от летален изход с до 75,8%.

За целите на проучването са участвали 5953 жени на възраст 50-103 години, от които 42% са имали хипертония, 34% - висок холестерол, а 14% са били диагностицирани с диабет.

 

Изследователите са проследили леталитета сред участничките за периода 2011 - 2017 г. и са установили, че при 4% от тях леталният изход се е дължал на сърдечносъдови заболявания.

 

Учените са установили, че с всяка измината година рискът от летален изход поради сърдечносъдови причини се е увеличавал с 14%.

 

Резултатите от проучването са позволили създаване на скала за оценка и предсказване на сърдечносъдовия риск, която да е лесно приложима за жени в постменопаузална възраст.

 

Сборът от точките в скалата позволява да се оцени вероятността от летален изход поради сърдечносъдови заболявания за период от 6 години.

 

Менопаузата е период, в който спадът на нивата на естрогена влияе негативно на здравето на жените и има отражение върху здравето на костите и сърдечносъдовото здраве.

 

Естрогените помагат да се метаболизират мазнините, понижават “лошия” холестерол и увеличават “добрия”.

 

Установено е, че естрогените предпазват от образуването на калциеви отлагания по стените на кръвоносните съдове.

 

По време на менопауза се увеличава рискът от инфаркт, но също се увеличава с до 60% рискът от развитие на кардиогенен шок - най-сероизната форма на сърдечна недостатъчност след прекаран инфаркт.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/cardiologia/mas-perjudica-corazon-mujer-50-anos_7510

https://www.revespcardiol.org/es-pdf-S0300893221003663