Болката при овулация е болка в таза, която някои жени изпитват по време на овулация. Овулацията е процес от менструалния цикъл, при което яйчникът освобождава яйцеклетка. Овулацията обикновено се случва около средата на всеки менструален цикъл.

 

Болката при овулация се нарича още „mittelschmerz“. Терминът идва от немските думи за „среда“ и „болка“.


 

Обикновено болката се чувства в долната част на корема и таза, в средата или от едната страна. Най-често се появява от страната, от която яйчникът освобождава яйцеклетка. При повечето жени яйчниците се редуват с овулацията. Всеки яйчник освобождава яйцеклетка през месец.

 

Много жени никога не изпитват болка при овулация. Други имат болка в средата на цикъла всеки месец. Тези жени често могат да разберат по болката, че са в овулация.

Болката при овулация същата ли е като болката при менструация?

Болката при овулация може да се усеща подобно на болката при менструация - като крампи. Но болката при овулация се случва около две седмици преди самата менструация.

Колко често се среща болката при овулация?

"Мителшмерц" може да засегне повече от 40% от жените, които овулират през репродуктивните си години и може да ги засегне почти всеки месец.

 

Какво причинява болка по време на овулация?

Яйцеклетката се развива в яйчника. Докато расте, фоликулната течност го заобикаля. По време на овулацията яйчникът освобождава яйцеклетката и течността, заедно с малко кръв. Болезнената овулация може да се наблюдава поради увеличаването на яйцеклетката в яйчника точно преди овулация.

 

Болката може да се дължи и на спукан фоликул. Яйцеклетката се отделя от фоликула, когато е узряла.

 

Отделянето може да причини известно кървене. Кръвта и течността от спукания фоликул могат да раздразнят лигавицата на корема (перитонеума), причинявайки болка.

 

Това е нормална част от менструалния цикъл.

 

Повечето жени не се нуждаят от специфично лечение. Болката обикновено изчезва в рамките на един ден.

 

Можете да приемате лекарства, налични без рецепта, като нестероидни противовъзпалителни лекарства, за да облекчаване на болката.

 

При силна болка при овулация е необходима консултация с акушер-гинеколог относно приема на противозачатъчни медикаменти.

 

Какви са перспективите за жени страдащи от болезнена овулация?

Болката при овулация е нормална. Не е опасно или признак на сериозно здравословно състояние. Болката при овулация не засяга фертилитета и дори да помогне при планирана бременност.

 

Състоянието повод за притеснение ли е?

Самата болка при овулация не се дължи на сериозен здравословен проблем. Но е препоръчително консултацията с акушер-гинеколог, тъй като това може да се дължи на различно, по-сериозно състояние, включително:

 

  • Ендометриоза, възпалително състояние, засягащо яйчниците и фалопиевите тръби.
  • Срастване, причинено от хирургични интервенции в областта на корема и малкия таз.
  • Полово предавани болести, като хламидия, които могат да причинят възпаление, което води до болезнена овулация.
  • Киста на яйчниците, торбичка с течност, която се развива върху яйчника.
  • Извънматочна бременност, когато бременността се развива извън матката, често върху една от фалопиевите тръби.
  • Апендицит.

 

Източник:

my.clevelandclinic.org