Ефективният скрининг и проследяване би могъл да осигури значителна превенция и ранно диагностициране на рака на маточната шийка. Това ще допринесе за по-добра преживяемост. Ранното диагностициране позволява установяване на заболяването в ранен стадий и осигурява преживяемост от близо 92%. Скорошни проучвания са показали, че по-често се наблюдава рак на шийката на матката в напреднал стадий при по-възрастни пациентки, в сравнение с тези на по-млада възраст. Това е индикация за понижена преживяемост и по-лоша прогноза, които допълнително се влошават с напредване на възрастта.

 

Ако ракът бъде диагностициран след като вече се е разпространил в околните тъкани, органи и лимфни възли, 5-годишнта преживяемост след поставяне на диагнозата е около 59%. Това показват данните на Националния институт по ракови заболявания. Въпреки това, резултатите от проучването подчервтават значителното намаляване на преживяемостта при пациентките на възраст над 65-години. При тях преживяемостта е била 23,2-36,8%, за разлика от тази при пациентките на възраст под 65 години - 41,5-51,5% преживяемост.


 

Почти всички видове рак на шийката на матката се причиняват от човешки папилома вирус - HPV, който се характеризира с широко разпространение. Вирусът се предава при вагинален, анален и орален полов контакт, както и при директен допир на когата. Класифицирани са над 200 вида HPV. Някои от тях са нискорискови варианти, които предизвикват поява на кондиломи. Други 14 варианта на вируса се определят като високорискови, тъй като могат да причинят развитие на рак. Туморите, които се развиват при инфекция с тези високорискови варианти, могат да се развият както в маточната шийка, така и във влагалището, пениса, ануса и дъното на фаринкса.

 

В по-голямата част от случаите имунната система може да елиминира естествено инфекцията, но в някои случаи способността на организма да се справи намалява с напредване на времето. Понякога инфекцията с HPV продължава няколко години. Преканцерозите могат да се превърнат в тумори за период от 10-15 години, ако организма не успее да се справи с вируса, което води до значителни промени в клетките на маточната шийка - те се превръщат в ракови клетки. Наблюденията са показали, че въпреки че по-голямата част от случаите на рак на шийката на матката се установяват при пациентки над 65 години, тези тумори рядко се наблюдават при такива, които са се проследявали редовно.

 

Това е така поради необходимостта от поне 10 години за малигнена трансформация на инфектираните с HPV клетки, но и поради повишената честота на диагностициране на този вид рак в напреднал стадий при тази възрастова група пациенти. Терапевтичният подход за заболяването обикновено включва комбинация от химиотерапия и лъчелечение. В някои случаи може да се приложи и брахитерапия. Трудностите пред лечението на рака на шийката на матката в напреднал стадий са много, особено при пациентки в напреднала възраст. При тях по-често се наблюдават придружаващи заболявания като диабет и хипертония, което може да има влияние върху бъбречната функция и да затрудни лечението.

 

Симптомите на рака на шийката на матката в ранен стадий включват:

 • Вагинално кръвотечение след полов акт;
 • Кръвотечение между менструациите или след навлизане в менопауза;
 • Болка в таза;
 • Болка по време на полов акт;

Симптомите на рака в напреднал стадий са следните:

 • Болезнена перисталтика;
 • Кървене от ректума при чревен пасаж;
 • Затруднено или болезнено уриниране;
 • Силна болка в гърба.

Рискови фактори могат да бъдат:

 • Фамилна анамнеза за диспластични процеси - растеж и развитие на променени клетки в шийката на матката или влагалището;
 • Фамилна анамнеза за рак на шийката на матката;
 • Тютюнопушене;
 • Инфекции, например с Chlamydia trachomatis.

Референции:

https://aacrjournals.org/cebp/article-abstract/32/1/91/712614/Cervical-Cancer-Stage-at-Diagnosis-and-Survival?redirectedFrom=fulltext