Няма етап от живота на жената, който да не е свързан по един или друг начин с хормоналния баланс и най-вече с нивата на естрогена

 

Активността на този женски полов хормон, който произхожда от яйчниците, е не само от съществено значение за развитието на женската полова система, но също така и с функционирането на много органи и тъкани.


 

Защо е важен балансът на естрогена?

Нивото на естроген се променя леко през целия живот на жената, но като цяло остава стабилно в репродуктивна възраст.

 

Когато концентрацията им е оптимална, хормоните влияят положително на здравето:

 • Поддържат костите здрави - костната структура винаги се обновява и естрогените допринасят за баланса между нейното образуване и разрушаване. Естрогените противодействат на действието на хормони, които правят костите крехки и порести.
 • Защитават сърцето - освен че подпомагат метаболизма на мазнините, естрогените също така регулират нивата на лошия холестерол и повишават добрия холестерол. Проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine, е показало, че естрогенната активност предотвратява образуването на калциеви отлагания по артериалните стени, намалявайки риска от запушване на кръвоносните съдове. Всичко това показва, че когато нивата на естроген са оптимални - в репродуктивна възраст, жените са защитени от сърдечносъдови инциденти.
 • Поддържат паметта и здравето на мозъка - естрогенът има способността да стимулира притока на кръв в мозъка. Следователно, той допринася за доброто когнитивно състояние и поддържането на паметта. 
 • Допринасят за доброто настроение - естрогените засягат правилното функциониране на невротрансмитерите в областите на мозъка, участващи в емоциите, като амигдалата, хипокампа и префронталните лобове. По този начин естрогените модулират емоционалните преживявания. Поради тази причина може да се усети по-голяма раздразнителност през някои фази на менструалния цикъл.
 • Придават устойчивост към стрес - изследване на Университета в Бъфало (САЩ) е показало, че това, което кара жените да издържат по-добре на стреса, е и защитното действие на естрогена.
 • Здрава кожа - естрогените са отговорни за поддържането на колагена - вещество, което придава здравината и еластичността на кожата. При намаляване на нивата на естрогени, кожата губи еластичност и лесно се дехидратира, което я прави по-чувствителна и податлива на бръчки.

Повишаване на нивата на естрогена

През 14 и 28 ден от менструалния цикъл се наблюдава повишаване на естрогена, което се среща естествено и при бременност.

 

Нивата на естрогена могат да се повишат поради неправилно хранене:

 

 • При неправилно хранене и наддаване на тегло, другите органи, освен яйчниците, започват да отделят естроген, така че циркулиращото количество става по-голямо от необходимото. Предпазването от затлъстяване противодейства на този ефект.
 • При висока консумация на мазнини се увеличават нивата на естрогени и това може да увеличи риска от рак на гърдата.
 • Повишен риск от тумори - естрогените благоприятстват дейността на клетките на млечната жлеза. Следователно, ако нивата на този хормон се увеличат, това може да благоприятства развитието на рак на гърдата.
 • Миомите - доброкачествени тумори на матката, също се развиват поради излишък на естроген. Други изследвания в Мексико свързват излишъка му с по-висок риск от развитие на рак на белия дроб при жените.

По-ниска консумация на червено месо и колбаси, пълномаслени млечни продукти, алкохол и захар помагат за понижаване на нивата на естроген.

 

От друга страна, трябва да се увеличи консумацията на храни, богати на фибри: известно е, че жените, чиято диета е с високо съдържание на фибри, имат оптимални нива на естроген.

 

Ниски нива на естроген

 

Естрогените запазват стабилни нива до 35-40-годишна възраст.

 

След този момент те започват да намаляват, а по-късно – с настъпването на менопаузата – намаляват допълнително, до една десета от изходните нива.

 

Това причинява редица промени:

 • При недостиг на естроген се нарушава костната структура и тона може да причини чупливост на костите, увеличаване на фрактурите и остеопороза.
 • Адекватното ниво на естроген има положително влияние върху централната нервна система и е доказано, че стимулира и либидото.
 • Ниските нива на естроген могат да причинят внезапни промени в настроението и да доведат до раздразнителност.
 • Редовният полов живот допринася за оптимални нива на естроген.

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/estrogenos-que-son-como-afectan-subidas-bajadas-hormonas_3391