Закъснението на менструацията обикновено е първият признак на бременност.

 

При определени обстоятелства това наистина може да бъде подвеждащо, защото много фактори могат да нарушат менструалния цикъл.


 

При редовен цикъл късната менструация се определя като такава, когато не настъпи в рамките на 3 до 5 дни след очакваната дата.

 

Закъснение от 1 или 2 дни не може да се счита за забавяне на менструацията, тъй като яйчниковите цикли зависят от фини механизми.

 

При нередовен цикъл е по-трудно да се установи забавянето на менструацията.

 

Една седмица закъснение може да се счита за късна менструация.

 

Други причини за късна менструация

Забавената менструация може да бъде подвеждаща, тъй като други причини могат да доведат до забавяне на овулацията и следователно до забавяне на менструацията при липса на бременност.

 

Контролните системи на оста хипоталамус-хипофиза-яйчници, в началото на секрецията на ключовите хормони на яйчниковите цикли - LH и FSH, са наистина крехки и много фактори могат да ги нарушат:

  • Период на силен стрес, емоционален шок;
    Хранително разстройство, особено анорексия;
  • Интензивно физическо натоварване;
    Прекомерна консумация на алкохол, наркотици или други вещества;
  • Промяна в начина на живот - преместване, пътуване, промяна на климата и други;
    Прием на определени лекарства и билки;

Трябва също така да се отбележи, че след спиране на прием на противозачатъчни средства може да отнеме малко време, за да станат отново редовни циклите поради промяна във функцията на яйчниците, които са в покой по време на контрацепцията.

 

Ако забавянето на менструацията се случи само за един цикъл и след това циклите възстановят редовния си характер, това не е признак на патологични изменения.

 

Няколко дни закъснение на менструацията може да се случи при липса на бременност и без наличие на съпътстващи заболявания.

 

Възстановяване на цикъла, въпреки всички симптоми на бременност

Възстановяване на менструацията след положителен тест за бременност и при наличие на всички признаци на бременност може да съответства на кървене, което може да бъде както доброкачествено - кървене по време на имплантиране, малък децидуален хематом и други, така и признак на усложнена бременност - спонтанен аборт или извънматочна бременност.

 

Във всеки случай се препоръчва бързо да се извърши консултация със специалист.

 

Късна менструация със силна коремна или тазова болка може да се дължи на извънматочна бременност - яйцеклетката се е имплантирала извън матката, което може да изисква спешна хирургическа намеса и консултация със специалист.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/famille/projet-enfant?doc=retard-regles-grossesse