Получавам много въпроси от пациентки или в моята Фейсбук страница за робота Да Винчи и особеностите на този вид интервенция. Ето отговорите на най-важните от тях...
 

Какво всъщност представлява роботът?

Все още в България се знае твърде малко за тази операционна практика, въпреки че навлиза широко. А в същото време светът върви към роботизация и поредното доказателство за това е роботът Да Винчи. Независимо от различните модификации и модели, роботът представлява една двукомпонентна система - операторът работи с единия компонент на тази система. Опериращият лекар работи на единия компонент на тази система, наречен конзола и де факто до не докосва пациента, той работи дистанционно. Конзолата може да бъде в същата зала с пациента, или в друга зала и дори в друга сграда, или друга държава. Представяте ли си какви възможности дава това? Хирургът работи с два джойстика и няколко педала, които предават движенията му на робота. Малко прилича на органист, който свири на орган, използвайки и ръцете и краката си.
 

Само гинекологични операции ли могат да се извършват с робота?

Все повече специалности се възползват от роботизираната хирургия, далеч не само гинекологията. Коремните хирурзи, уролозите, сърдечните хирурзи започват да използват да Винчи в своята работа. И всъщност, това не е бъдещето, а реалността на днешния ден. Светът се движи в посока на миниинвазивната хирургия, перфектно извършване на операциите, атравматично и по-бързо възстановяване на пациента.
 

Колко бързо е възстановяването след операция с да Винчи?


При този вид операции въобще не се отваря коремната кухина, съответно дори при тежки операции е възможно пациентът/пациентката да си тръгне на следващия ден или по следващия ден. Това съкращава с дни периода на възстановяване и престоя в болница. В много държави пациентите са изписват още на следващия ден. Наскоро бях в една френска болница, където дори след операция като отстраняване на матката, която не е малка, пациентката си тръгва още същия ден.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Операция с да Винчи или традиционна хирургия?

Предимствата на операция с робота са и за лекаря и за пациента. Лекарят има по-добра визия, може много по-детайлно да разгледа и да обработи съответния орган, може да извършва по-прецизни движения. На практика при операцията с робот се получава перфектната симбиоза между човек и машина. Роботът имитира движенията, които хирургът извършва, но също така ги и прецизира. Ако се появи дори и най-лек тремор в ръката на хирурга, роботът го отстранява. Машината също така следи очите на хирурга и ако той измести поглед от операцията, тя спира работа. Сред предимствата на този метод е и това, че евентуален тремор на ръката (трепване) не се предава на робота и той продължава да работи гладко. Разбира се, всички тези предимства са в полза на пациента.
 

Какво обучение е нужно за работа с да Винчи?

Моето обучение беше в оторизирани школи в Германия и Турция. Искам да подчертая, че трябва солидна подготовка преди това, трябва да се започне от А и Б на анатомията, да се овладее много добре отворената хирургия, за да може всяка операция да завършва в полза на пациента. И едва след това идва надграждането с роботизираната хирургия като част от ендоскопската хирургия. Това е лично моето виждане по въпроса с обучението.
 

За какви случаи е подходящ роботът да Винчи?

Роботът е средство на избор за много операции, най-вече в областта на онкогинекологията и урогинекологията. Това е така заради почти съвършената прецизност на движенията, минимална кръвозагуба, водещи до бързото възстановяване на пациента. В много държави пациентите са изписват още на следващия ден.
 

Колко време протича една операция с робота? По-бърз ли е този метод в сравнение с традиционната хирургия?

Зависи много от конкретния случай и от диагнозата. Бих казал, че като време двата метода са съпоставими. Екипността при операциите с робота е много важна, така че при един добре сработен екип, продължителността на процедурата е по-кратка.
 

Страхувам се да ме оперира робот...

Страх има тогава, когато няма информация. Все по-рядко пациентки избират отворена операция. В момента жените са много осведомени, четат, интересуват се и сами настояват за този вариант.
 

Кой може да си позволи такава операция?

Всеки здравноосигурен. Много е важно, затова го повтарям всеки здравоосигурен. Здравноосигурителната каса има пътека за роботизирана хирургия, така че всички здравноосигурени могат да се възползват от тази клинична пътека.