Вулвовагинитът представлява възпаление на външните полови органи. Смята се, че около 30% от жените някога през живота си страдат от вулвовагинит със симптоми от раздразнена и зачервена кожа и лигавица на вагината, събреж, засилено вагинално течение (флуор) и дискомфорт при уриниране. Най-честата причина за ифекцията са бактериалните и гъбичните микроорганизми като трихомоназа, кадидозата и бактериалната вагиноза. 


Вагиналната кандидоза е много често състояние, което засяга до 75% от жените  поне веднъж в живота им. Рисковите фактори за развитие на инфекцията са честата смяна на сексуалния партньор, неправилна употреба на антибиотици, бременност и имуносупресивни състояния като диабет или лошо контролирана инфекция с ХИВ. 


Най-честият причинител е Candida albicans, но други видове кандида също могат да се изолират като glabrata, parapsilosis или tropicalis. Гъбичките водят до образуването на гъста бяла слуз, която облепва стените на вагината. Секретът е пенест и се описва като "пресечено мляко".Други симптоми могат да бъдат сърбежът, чувство за парене или зачервеняване. Понякога гъбичната инфекция може да се усложни. Усложнената такава преставлява рекурентната (4 или повече епизода в рамките на 12 месеца) инфекция или причинителят не е Candida albicans, или имунното състояние е компрометирано. При усложнена вагинална кандидоза е уместно да се мисли за диабет или имунодефицитно състояние. 


Диагнозата се поставя на откритията по време на гинекологичния преглед. Бялото течение, отокът и зачервяването на вагиналните стени са характерни за типична неусложнена гъбична вагинална инфекция. При усложнена кандидоза, освен преглед, е важно да се вземе материал за култура, която да покаже най-подходящия антибиотик за лечение. 


Освен белия секрет, насоки към гъбична инфекция е и измерването на киселиността на вагиналния секрет. При гъбичните инфекции обикновено pH е под 4.5. Това е важен показател за отдиференцирането между гъбична и бактериална инфекция, защотото бактериалните микроорганизми правят вагиналната среда основна. Също капенето на основа не води до отделяне на неприятна миризма. 


Лечението на гъбичните микроорганизми във вагината започва само при наличието на симптоми. В малко случаи кандидите могат да бъдат асимптоматична част от вагиналната флора и тогава не се изисква терапия. 


Лечението се разделя в зависмост от това дали кандидозата е неусложнена, усложнена или причинителят не е albicans


Освен местното приложение на антимикотици, друг вид терапия е през устата. 

 

NEWS_MORE_BOX


За честите (рекурентни) вагинални кандидози се използват същите имодазолните кремове както при неусложнените, но в продължение на 10-14 дни. 


Горепосочено е лечението при острата фаза на инфекцията. При рекурентните вагинози, обаче, е необходима и поддържаща терапия, която да осигури, че състоянието няма да се възожнови. 


Причинителите на гъбичен вулвовагинит, различни от Candida albicans, се лекуват със свещички с борна киселина 300 мг до 600 мг за 14 дни, крем (изписан медикамент) за 14 дни или свещички (изписан медикамент) три до 6 месеца.


Антибиотичното лечение на гъбичната вагиноза има своите тънкости по време на бременност. Само локални (външни) азоли се препоръчват като терапия с продължителост до 14 дни. Употребата на флуконазол през устата може да увеличи риска от развитие на тетралогия на Фало, а вагиналното приложение през първите 4 месеца на бременността на борна киселина удвоява рикса от родилни дефекти на плода.