1. Какво е вулвовагинална кандидоза?

Вулвовагиналната кандидоза е инфекциозно заболяване на външните полови органи и влагалището на жената, причинено от дрожди от род Candida у предразположени индивиди. Може се класифицира в три типа в зависимост от засегнатите тъкани: вулвит – засяга външните полови органи, вагинит – засяга влагалището, и вулвовагинит – комбинация от първите два типа.

 


Представителите на род Candida са няколко. Нaй-често причител на инекцията е Candida albicans, като гъбичката е нормален обитател на кожата и лигавиците. В по-редки случаи са Candida glabrata и Candida tropicalis. Типизирането на дрождите е от значение за провеждането на адекватно лечение, тъй като медикаментите, влияещи на Candida albicans, не въздействат на другите два типа.

 

2. Как се развива заболяването?

Дрождите от род Candida причиняват заболяване у човека чрез тъканна инвазия и продукция на токсини. Първият етап от развитието на заболяването е колонизирането на лигавицата и кожата – повишава се броят на причинителя при промяна в общото състояние на организма (например при боледуване, стрес, прием на лекарства). Дрождите се свързват към епителните клетки, приникват в тях и около тях и продължават активното си делене. На следващия етап започват продукция на токсини, които са отговорни за възникването на възпалителна реакция.

 

Вулвовагиналната кандидоза се разделя на остра и хронична. При повечето случаи на остра форма се касае за автоинфекция от дрожди, живеещи нормално във влагалището и храносмилателния в ниско микробно число. При хроничната рецидивираща кандидоза половият контакт като начин на предаване на причинителя играе важна роля.

 

3. Кои фактори предразполагат към вулвовагинална кандидоза?

Механичните увреждания на кожните повърхности предразполагат към развитие на инфекцията. Те могат да бъдат получени директно при травма и изгаряне или при повишаване на влажността на кожата в половата област, последвано от нейното протриване (честа причина за това е носенето на бельо и чорапогащници от синтетични материи).

 

Нарушения във функцията на клетки на имунната система – неутрофили, макрофаги, Т-клетки, и прием на медикаменти – кортикостероиди, антибиотици, орални контрацептиви, също предразполагат към вулвовагинална кандидоза.

NEWS_MORE_BOX

 

Заболявания, протичащи с промяна в хормоналните нива – диабет, хипопаратиреоидизъм, хипотиреоизидъм, бременността, железен дефицит, СПИН и недобрия хранителен режим също имат значение.

 

Не на последно място, безсимптомно носителство на сексуалния партньор може да е причина за заболяването.

 

4. Какви са оплакванията на жената?

Инкубационният период е различно дълъг при всяка жена. Основните оплаквания са зачервяване на кожата и лигавицата, сърбеж, вагинално течение и болка при полов контакт. Сърбежът варира от лек до непоносим, повлияващ вниманието и концентрацията на болната, а понякога дори водещ и до безсъние. Той може да се засили значително след баня или при затопляне на тялото в леглото. Ако инфекцията засегне малките срамни устни, се появяват парене и болка при уриниране. Някои жени съобщават за сухота на вулвата при коитус. Вагиналното течение е без миризма, с бял цвят и вид на пресечено мляко.

 

Известни са и няколко форми с атипично клинично протичане:

 

  • Вагиноза – изявява се с влагалищно течение и сърбеж, но без възпалителна реакция. Установено е ,че вагиналната концентрация на дрожди варира в различните дни на менструалния цикъл, както и в часовете на деня. Най-голямо е количеството на гъбичката около 17-тия ден на цикъла. За това дискомфортът се засилва в дните преди менструация.
  • Папиларен колпит – наблюдават се папиломни разраствания по влагалищната лигавица и възпаление, но без течение.
  • Дълбока вагинална микоза – причинителят прониква в тъканите на по-голяма дълбочина.

 

Лечението на вулвовагиналната кандидоза е медикаментозно. Препоръчително е преустановяването на половите контакти и ползването на презерватив продължително време след инфекцията.