Аменореята е състояние, при което се наблюдава липса на менструация. Различават се два основни типа аменорея – първична и вторична. Първичната аменорея и основните причини, водещи до развитието й, представихме в предходната статия.

 

Вторичната аменорея, за разлика от първичната, е липса на менструация през последните 3 месеца сред жени, чиито предходни менструални цикли са били редовни, или липса на менструация през последните 6 и повече месеца сред жени с нередовен менструален цикъл. Най-честата причина за вторична аменорея е бременността, а физиологично липса на менструация се наблюдава още по време на кърмене и през периода на менопауза.


 

Приемът на орални контрацептиви води до липса на менструация. При преустановяване употребата на противозачатъчни менструация може да липсва повече от 6 месеца до възстановяване на нормалния цикличен режим.

 

Менструалният цикъл, както вече споменахме, е под контрола на оста хипоталамус-хипофиза-яйчници. Причините за вторична аменорея са доста разнообразни: нарушения във всяко едно от нивата, участващи в контрола на менструалния цикъл (хипофиза, хипоталамус, яйчници), нарушения в анатомичната структура на женските полови органи, проблеми с щитовидната жлеза, рeзки промени в теглото, тежки физически натоварвания, анорексия и др.

 

Хипоталамусът е първият контролен орган, участващ в регулацията на менструалния цикъл. Той секретира гонадотропин-освобождаващ хормон по време на фоликуларната фаза. Най-честото патологично състочние на ниво хипоталамус, което води до вторична аменорея, е функционалната хипоталамична аменорея. Различават се три вида функционална хипоталамична аменорея – свързана е екцесивна загуба на тегло, със стресов начин на живот или с тежки физически натоварвания. Трите типа функционална хипоталамична аменорея са свързани с понижена секреция на гонадотропин-освобождаващ хормон, което води до понижена секреция на фоликулостимулиращ (FSH) и лутеинизиращ (LH) хормони, като резултатът хипоестрогенемия.

 

Функционалната хипоталамична аменорея е основно срещана при жени, страдащи от хранителни разстройства (анорексия, булимия), при спортисти, подлагащи се на изтощителни тренировки, при жени, живеещи и/или работещи в стресова среда. При това състояние се наблюдава повишена секреция на хормона на стреса – кортизол, което от своя страна потиска секресията на гонадотропин-освобождаващ хормон.

 

При момичета и жени с анорексия и булимия индексът на телесна маса и процентът на подкожните мазнини са доста под норма. Причината за аменорея при тях е понижената секреция на хормона лептин от мастната тъкан, който пък стимулира секрецията на гонадотропин-освобождаващ хормон.

 

При засягане на хипофизата вторична аменорея може да настъпо по няколко причини:

 

-    Хиперпролактинемия поради пролактином (тумор на хипофизата, стимулиращ секресията на пролактин) – наблюдава се свръхсекреция на пролактин, който потиска секрецията на гонадотропин-освобождаващия хормон от хипоталамуса;

 

-    Синдром на празното турско седло (sella turcica) – налице е хипопитуитаризъм , при който е намалена секрецията на FSH и LH, което води до понижена секреция на естрадиол;

 

-    Синдром на Шийхан – този синдром е характерен за следродовия период. Поради голяма загуба на кръв и настъпил хиповолемичен шок по време на раждане при някои родилки настъпва исхемия и некроза на хипофизата, което се изявава под формата на хипопитуитаризъм;

 

-    Синдром на Кушинг – тумор на хипофизата може да стимулира свръхсекрецията на адренокортикотропен хормон, който пък стимулира секрецията на кортизол от надбъбречните жлези. Хиперкортизолемията потиска пулсовата секреция на гонадотропин-освобождаващ хормон.

 

Най-честото патологично състояние на яйчниците, водещо до вторична аменорея, е синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ). При СПЯ поради инсулиновата резистентност и хиперандрогенемията се наблюдава свръхокосмяване, нередовни менструални цикли или дори липсващи такива, мазна и акнеична кожа, напълняване. Смята се, че хиперандрогенемията в случая е причина за вторичната аменорея.

 

Друга причина е яйчниковата недостатъчност. При нея е налице яйчникова дисфункция преди настъпването на менопауза, което резултира в нерегулярни и липсващи менструални периоди. Сред аномалиите в женския генитален тракт, най-често водещи до аменорея са вродената липса на матка и вагина, цервикалната атрезия (липса на естествен отвор), синдромът на Ашерман (образуване на адхезии в матката).

 

Други патологични състояния, водещи до вторична аменорея, са:

 

-    Хипотиреодизъм – понижената секреция на Т3 и Т4 стимулира продукцията на тиреотропин-освобождаващ хормон от хипоталамуса. Той стимулира секрецията на тироид-стимулиращ хормон и на пролактин от хипофизата, а както вече споменхме пролактинът потиска секрецията на гонадотропин-освобождаващия хормон;

 

-    Тумори на надбъбречна жлеза – стимулират секрецията на кортизол, който потиска секрецията на гонадотропин-освобождаващ хормон;

 

-    Вродена адренална хиперплазия – поради дефект в ензима 21-хидроксилаза се продуцират големи количества андрогени от надбъбречните жлези. Хиперандрогенемията води до липса на менструация.

 

Някои групи лекарства – противотуморни, антиепилептични, антидепресанти, също могат да причинят вторична аменорея.

 

За определяне на състоянието, водещо до вторична аменорея, след подробен гинекологичен преглед и отрицателен тест за бременност, е необходимо изследване нивата на FSH, LH, тироид-стимулиращ хормон (TSH), естрадиол, пролактин, тестостерон. При съмнение за тумор на хипофизата се прави ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография.

 

Лечението е различно в зависимост от причината, довела до аменорея.