Към първа част - в която се изясни, че 40% от причините за вторична аменорея са овариалните

 

2. Хипоталамични причини


Те съставляват под 30% от причините за вторична аменорея. Третото ниво на регулация на хипоталамо-хипофизно яйчниковата ос е хипоталамусът. Той секретира хормон, наречен гонадолиберин. Пулсативността в синтеза на този хормон при жените варира от 90 минути до 4 часа. Отделянето на гонадолиберин от хипоталамуса въздейства върху хипофизарните клетки, синтезиращи FSH, LH и пролактин. Причини за промяна в синтеза на гонадолиберин може да бъде тумор в хипоталамуса. Хипопитуитаризъм е състояние, свързано с частична или пълна недостатъчност на хормони, синтезирани от хипофизната жлеза, в резултат на което нивото на фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон може да са много ниски и това да доведе до липса на менструация или нередовна такава.  Може да се дължи на туморен процес в хипофизата - краниофарингеом, тератом или друг вид тумор.

 

3. Хипофизарни причини

Около 20% от вторичната аменорея се дължи на нарушение в синтеза на FSH, LH и пролактин от хипофизната жлеза, които са в пряка зависимост от пулсативния синтез на гонадолиберин от хипоталамуса. В голям процент от случаите липсата на менструация се дължи на високо ниво на синтез на пролактин. Причината може да бъде микро или макроаденом (над 1 см) на хипофизата, които го синтезират в големи количества. Нарича се пролактином. Диагнозата може да се потвърди след ЯМР, но е винаги съмнителна при високи нива на изследвания хормон.
       
Висок пролактин може да има и при метаболитни разстройства, стрес, тежък хипотиреоидизъм, след прием на медикаменти. Високото ниво на хормона в кръвта променя чувствителността на яйчниците към гонадотропните хормони - FSH и LH. Те сякаш стават резистентни на тях и в резултат на това се променя синтезът на естроген и прогестерон, което е причина за олигоменорея или аменорея. Високо ниво на пролактин има и по време на лактация. Тогава води до лактационна аменорея, която също е вид вторична, но с ясна генеза. При един рядък синдром, наречен Simonds- Sheehan се получава некроза на хипофизата. Некрозата е следствие от обилната кръвозагуба по време на раждане.


Кръвозагубата води до намаляване количеството на кислород към хипофизната жлеза и е причина за спиране синтеза на гонадотропни хормони - хипопитуитаризъм. Липсата на синтез на гонадотропни хормони води до вторично спиране на менструацията, отслабване на тегло, намаляване обема на гръдните жлези. Лечението е свързано с прилагането на хормонално заместителна терапия.

 

4. Маточни причини

Съставляват около 5 % от всички причини, отговорни за вторична аменорея. Ако се касае за аномалии в самата матка, те могат да доведат до първична аменорея. Вторична аменорея с произход от матката може да е следствие и на оперативни вмешателства. Синдромът на Ашерман се получава, когато при прекъсване на нежелана бременност се наруши целостта на базалната мембрана на ендометриума. В резултат на това се получават нежни, ципести сраствания между предната и задната маточна стена, което води до липса на менструация при правилно функциониращи яйчници. При установяване на синдрома трябва да се направи хистерорезекция, за да могат да се отпрепарират срастванията. В повечето случаи се налага и хормонална терапия за различен период от време в зависимост от конкретния случай.

 

5. Други причини

На последно място, но не и по значение за вторична аменорея се обвиняват някои автоимунни заболявания, стресът, недоимъчно и ниско калорично хранене, анорексия/булемия, суровоядство, анемия, захарен диабет, хипо- и хипертиреоидизъм. Ниско ниво на витамини В и С, както и рязко отслабване на тегло за кратък период от време също могат да доведат до спиране на менструацията.

 

Основен клиничен симптом при вторичната аменорея е липсата на менструация. Ако причината за това е високо ниво на пролактин в кръвта, пациентката може да съобщи за изтичане на млекоподобен секрет от гърдите, главоболие, проблеми със зрението каквито може да има при тумор на хипоталамуса или хипофизата. При поликистозен овариален синдром пациентките в повечето случаи се оплакват и от наднормено тегло, прекомерно окосмяване по тялото и лицето, както и от акне вулгарис. Липсата на менструация води до повишена нервна лабилност, вагинална сухота, топли вълни, психически смущения, които са част от клиничната картина. Тези симптоми са субективни и могат и да липсват при някои пациентки.

 

Поставянето на диагнозата е свързано с направата на набор от изследвания. На първо място, трябва да се изследва човешкият хорионгонадотропин (HCG) в урината и серумът на жената. Неговото по-високо ниво потвърждава диагнозата бременност. От образната диагностика може да се направи ехография на малък таз, КАТ, ЯМР на глава и малък таз, хистеросалпингография или хистероскопия. Задължително в тези случаи трябва да се изследва хормоналния статус на пациентката чрез назначаване на хормоните FSH, LH, estradiol, prolactin, TSH, T3, T4, testosterone, както и антимюлеров хормон. При назначаване на кръвните изследвания, лекарят може да поиска допълнително да се види нивото на витамин В 12, витамин Д, както и нивото на микроелементите Zn, Mg, Ca, K, J.

 

Етиологията на вторичната аменорея е различна и за това и лечението е различно за всеки конкретен случай. Лечението може да бъде хормонално, медикаментозно или оперативно. Всяко отклонение от нормата на менструалния цикъл, както и причината за неговата липса трябва да бъдат диагностицирани и изследвани от специалист в областта.