Развитието на женския генитален тракт започва още по време на 3-4 гестационна седмица от бременността. Матката, маточните тръби и горната част на влагалището водят началото си от двата Мюлерови канала. През ембрионалното развитие на плода се образува и хименът – съединителелнна еластична мембрана, закриваща частично влагалищния отвор. Поради различни причини могат да настъпят нарушения в ембрионалното развитие на женската полова система, които да доведат до появата на вродени малформации на матка, маточна шийка, маточни тръби, влагалище, химен или външни гениталии.

 

Вродените аномалии в развитието на химена, т.нар. девствена ципа, могат да бъдат открити непосредствено сред раждането на детето или около периода на първата менструация (менархе). В зависимост от отсъствието или наличието на отвори и техния брой се различават няколко вродени форми на химена:


 

1. Непроходим химен – това патологично състояние може да се означи и с термина атрезия на химена. При непроходимият химен няма отвор върху хименалната мембрана, през който да се осъществи изтичането на менструална кръв по време на менструация или на мукус при новородените. Невъзможно е осъществяването на полов акт. Състоянието може да се диагностицира още при новородени, както и при тинейджъри с първична аменорея поради обструкцията (запушването) на влагалищния отвор. Поради натрупването на неизтичаща менструална кръв се развива хематоколпос – задръжка на кръв във влагалището, което може да се усложни до хематометра (задръжка на кръв в маточната кухина).

 

2. Микроперфориран химен – изразява се в наличие на малък отвор върху хименалната мембрана. Този отвор позволява изтичането на менструална кръв, но поради малкия си размер, скоростта на оттичане е ниска, което може да доведе до удължаване на периода на менструация.

 

3. Преграден (септиран) химен – наличие на вертикална преграда, която разделя влагалищния отвор на два по-малки такива. Оттичането на менструална кръв и осъществяването на полов акт не са възпрепятствани. Възможно е наличие на затруднения при поставянето на дамски тампон, като по-възможно е трудното му или дори невъзможно отстраняване.

 

4. Решетъчен химен – наличие на множество отвори върху хименалната еластична мембрана. Наблюдава се нормално изтичане на менструална кръв и нормална сексуална дейност.

 

Симптомите, които подсказват за наличие на вродена малформация на химена, са абдоминалната болка или болката в гърба, често и трудно уриниране, непълно изхождане. При момичета в пубертета малформация на химена може да се прояви с първична аменорея. Друг симптом е невъзможността или трудното поставяне на дамски тампон. Могат да настъпят проблеми и с отстраняването на тампона. При най-тежката малформация – непроходимият химен, е невъзможно и осъществяването на полов акт.

 

Откриването на проблем в развитието на химена може да стане по повод първична аменорея. По време на тазово изследване се установява атрезия на химена или различно изразена непроходимост. Може да се види и подутина, която всъщност е израз на насъбралата се кръв във влагалището.

 

Лечение преди настъпване на пубертета се налага при непроходимия химен и то само при наличие на симптоматика. При липса на симптоматика се изчаква периода на пубертета, когато поради повишаващите се нива на естрогени може да настъпи спонтанна перфорация на химена.

 

Ако след настъпване на пубертет перфорация не настъпи, се налага хирургична корекция на дефекта – хименектомия. Нужно е избягването на пробиване на отвор в химена преди поставяне на уретрален катетър, тъй като подобно действие може да доведе до развитие на уринарна инфекция и др.

 

Хименектомията се осъществява под локална анестезия и се изразява в ексцизия на излишната част от мембраната и разкриване на влагалищния отвор. Изрязаните краища се зашиват, за да се предотврати образуването на адхезии и стенози. За да не се образуват сраствания, може да се използва и локален естрогенов крем.

 

След хименектомията може да има леко кървене. Препоръчва се ограничаването на половите контакти и използването на дамски тампони. При поява на по-тежко кървене, повишаване на температурата, силна болка и др. трябва да се потърси лекарска помощ поради риск от възникнала инфекция.

 

Жените с вродени аномалии на химена след коригиране на дефекта водят нормален полов живот и имат нормално репродуктивно здраве. Аномалиите в развитието на химена не са предпоставка за инфертилитет и не влияят върху плодовитостта.