Въпреки че промени в менструалния цикъл не са отбелязани като възможни странични реакции след ваксинация, има жени, които са сигнализирали на Регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти (MHRA) във Великобритания за налични такива. Засега изследователи не са отбелязали пряка връзка между двете.


Към днешна дата ваксинацията срещу COVID-19 е широко разпространена. До момента според Центровете за контрол и превенция на заболяванията възможните странични реакции за ваксините Moderna, AstraZeneca, Pfizer–BioNTech и Jonson & Johnson са болка, зачервяване и подуване на мястото, на което е поставена ваксината, както и грипоподони симптоми - умора, главоболие, мускулна болка, втрисане, треска и гадене.

 


Въпреки че менструалните нарушения не са отбелязани като страничен ефект, повече от 30000 жени са сигнализирали за тяхното наличие. Според тях създалите се промени в менструалния цикъл обикновено се нормализират до следващия.

 

Според д-р Виктория Мейл от Imperial College London във Великобритания наблюдаваните промени в менструалния цикъл могат да бъдат и в резултат от имунния отговор на организма към ваксинацията, а не от специфичен компонент на ваксината. Според нея е необходимо по-задълбочено проучване по темата.

 

Необходимо е изследването на различните влияния на ваксините срещу COVID-19 върху човешкия организъм, за да се подсигури по-голям обем от достоверни данни. Тази информация би могла да намали притеснененията и колебанията при хората.

 

Друг фактор, който повлиява месечния цикъл, е стресът. Той може да причини и нередовността му. Стресова реакция може да се появи и във връзка със самото ваксиниране.

 

Причините за колебания при младите жени относно ваксинацията включват вероятността за засягане на тяхната репродуктивна система. Много лекари, включително д-р Мейл, отхвърлят такава вероятност.

 

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/do-covid-19-vaccines-affect-menstrual-cycles-expert-calls-for-investigation#Implications-on-womens-health

https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2211

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html