Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен проблем на нашето съвремие. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 г. около 1,9 млрд. души са с наднормено тегло, от които 650 млн. са с различна степен на затлъстяване. Наднорменото тегло води до редица здравословни проблеми: повишено артериално налягане, повишен риск от сърдечно-съдови инциденти, дислипидемия, захарен диабет тип 2, както и проблеми с менструалния цикъл и инфертилитет.

 

За определяне степента на затлъстяване се използва т.нар. индекс на телесна маса (BMI – body mass index). Той се изчислява като телесното тегло в килограми се раздели на квадрата от ръста в метри. Хора с индекс на телесна маса под 18,5 се определят с поднормено тегло. За норма се счита BMI между 18,5 и 24,9. С наднормено тегло се определят пациенти с индекс на телесна маса между 25 и 29,9, а пациенти с BMI над 30 се диагностицират със затлъстяване.


 

В зависимост от индекса на телесна маса се различават три степени на затлъстяване:

  • Затлъстяване I клас – BMI между 30 и 34,9;
  • Затлъстяване II клас – BMI между 35 и 39,9;
  • Затлъстяване III клас – BMI над 40.

 

Установено е, че затлъстяването води до проблеми в менструалния цикъл като олигоменорея, ановулаторни цикли, дисменорея, както и до проблеми със забременяването и усложнения по време на бременност. На какво се дължат обаче тези проблеми, свързани със затластяването?

 

1. Повишаването на индекса на телесна маса над оптималния, особено под формата на висцерално затлъстяване (натрупване на мастна тъкан около органите в коремната кухина) води до хормонален дисбаланс, повишават се нивата на естрогени и се понижават нивата на секс хормон свързващия глобулин (SHBG). Той е глобулин, отговорен за транспортирането на половите хормони, като ниските му нива се свързват със състояния като инсулинова резистентност, затлъстяване, синдром на поликистозните яйчници и др.

 

2. Затлъстяването води до нарушение в дейността на оста хипоталамус-хипофиза-яйчници – потиска се производството на лутеинизиращ (LH) и фоликуло-стимулиращ (FSH) хормони от хипофизата, които са отговорни за узряването на яйцеклетката, процеса на овулация и формирането на жълтото тяло. Потискането на дейността на тези хормони води до ановулаторни цикли и трудности при забременяване.

 

3. Много често затлъстяването е симптом от синдорма на полискистозни яйчници (СПЯ), при който в голям процент от случаите се наблюдава субфертилитет (намалена оплодителна способност). Поради хроничното възпаление в организма на такива пациентки се произвеждат медиатори на възпалението като интерлевкин-6, тумор-некротизиращ фактор и др., които предизвикват бета-клетъчна дисфункция на панкреаса и водят до инсулинова резистентност.

 

От друга страна, намаляването на телесното тегло с 5-10 % увеличава възможностите за забременяване. В това отношение правилната диета и умерената физическа активност са основните начини за справяне с проблемите, които създава затластяването.

 

Освен върху фертилитета, наднорменото тегло оказва влияние и върху протичането на бременността. Сред бременни, страдащи от затлъстяване, е увеличен риска от усложнения като прееклампсия, развитие на захарен диабет тип 2, преждевременно раждане, развитие на гестационен диабет и раждане на дете с наднормено тегло. Увеличават се и рисковете при раждане чрез Цезараво сечение и се забавя последващия процес на възстановяване.

 

Често патологично състояние сред пациентките със затлъстяване е обструктивната сънна апнея – периоди на частично (хипопнея) или напълно (апнея) спиране на дишането по време на сън. При бременни периодите на хипопнея и апнея могат да доведат до забавяне растежа на плода.

 

Затлъстяването е сериозен проблем, който оказва значително негативно въздействие не само върху репродуктивните възможности на мъжа и жената, но и върху цялостното функциониране на човешкия организъм. Съчетаването между балансиран хранителен режим, повишена физическа активност, понижени нива на стрес и оптимално време за почивка, водят до намаляване на телесна маса и повишават шансовете за забременяване и раждане на здраво дете.