Злокачествените новообразувания на яйчниците са сред онкологичните заболявания, които много често завършват фатално за пациентите. Една от причините е, че туморът обръща защитните сили на тялото срещу себе си.

 

Въпреки негативните прогнози според ново проучване, проведено от изследователи към Университета в Нагоя, витамин D може ефективно да предотврати един от основните пътища, участващи в развитието на този тумор.


 

Екипът, който провежда проучването, е под ръководството на д-р Масато Йошихара от катедрата по акушерство и гинекология, който си сътрудничи с колеги от Bell Research Center и катедрата по патология в Медицинския факултет на Университета в Нагоя.

 

Злокачествените образувания на яйчниците много често метастазират към перитонеума. Това представлява придвижване на туморните клетки до вторично имплантационно място, като перитонеалната стена или диафрагмата.

 

Перитонеумът се защитава от този процес с помощта на бариера, съставена от мезотелиални клетки, които предотвратяват адхезията на раковите клетки и ограничават тяхното разпространение.

 

Въпреки това туморът на яйчниците заобикаля тази защита, като трансформира защитните мезотелиални клетки в такива, които се асоциират с онкологичния процес. По този начин се създава среда, която подпомага метастазирането и съответно стимулира разпространението на тумора в тялото.

 

Изследователите разкриха, че витамин D не само противодейства на този процес, но и възстановява засегнатите клетки до първоначалното им състояние.

 

По този начин се засилва бариерния ефект на мезотелните клетки и намалява вероятността за по-нататъшното разпространение на онкологичния процес.

 

Според тяхното проучване терапията с витамин D може да се използва в допълнение към лечението на тумор на яйчниците. Тази възможност се дължи на сложното разпространение на раковите клетки.

 

Предишни изследвания стигат до извода, че тези клетки секретират протеин, наречен TGF-β1, който е свързан с клетъчния растеж. Това също така увеличава количеството на протеина тромбоспондин-1, чрез път наречен TGF-β/Smad.

 

Количеството на тромбоспондин-1 е значително завишено при по-късните и по-тежки стадии на онкологичното заболяване на яйчниците.

 

Този протеин подобрява адхезията и пролиферацията на раковите клетки на яйчниците към перитонеума. Поради тази причина учени непрестанно го включват в своите изследвания.

 

Витамин D нарушава пътя на TGF-β/Smad, следователно е възможно повлияването на прогресията на онкологичното заболяване.

 

Въпреки вероятните позитиви, витамин D може да се използва в допълнение към лечението на тумора на яйчника, а не като негов заместител.

 

Проучването е публикувано в сп. Matrix Biology.

 

Референции:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0945053X22000397?via%3Dihub