Съществуват множество методи за хормонална контрацепция, най-известните сред които са: 

 • Перорални контрацептиви (противозачатъчни),
 • Трансдермални хормонални пластири,
 • Вагинални пръстени,
 • Субкутанеални импланти,
 • Хормонални инжекции. 

Повечето от тях блокират овулацията и предотвратяват нежелана бременност.

 


Противозачатъчните са една от най-често използваните форми на хормонална контрацепция, която съчетава висока ефективност при редовен и правилен прием и удобен начин на употреба. Те намаляват риска от забременяване до 1-2 %, облекчават дисменореята, подобряват състоянието на акнеична кожа, намаляват риска от рак на яйчника и на ендометриума.

 

Оралните контрацептиви съдържат синтетични полови хормони – естрогени и гестагени. В зависимост от съдържанието си се различават няколко вида противозачатъчни:

 

1. Комбинирани противозачатъчни –  съдържат естрогени, главно етинил естрадиол и гестагени – норгестрел, левоноргестрел, норгестимат, норетиндрон и др. Основният механизъм на действие на комбинираните противозачатъчни е потискане зреенето на яйчниковите фоликули, като по този начин инхибират отделянето на зряла яйцеклетка от яйчника и предотвратяват овулацията.

 

Прогестинът действа върху хипоталамуса чрез отрицателна обратна връзка, което предизвика понижаване секрецията на гонадотропин-освобождаващия хормон. Това води до намалена секреция на фоликуло-стимулиращия (FSH) и на лутеинизиращия (LH) хормони от аденохипофизата. Липсата на фоликуло-стимулиращ хормон блокира зреенето на фоликули в яйчника, а това, съчетано с намалената секреция на лутеинизиращ хормон, предизвика инхибиция на овулацията. Друг механизъм на действие на комбинираните противозачатъчни е свързан с увеличаване вискозитета на мукуса в цервикалния канал, което създава една своеобразна “запушалка” и ограничава достъпа на сперматозоидите до маточните тръби, където се осъществява оплождането.

 

Възможен механизъм е и блокиране имплантацията на зиготата в матката поради изтъняване на ендометриума.

 

Комбинираните противозачатъчни от своя страна могат да се разделят на няколко подвида:

 • Монофазни – всички таблетки съдържат еднакво количество естроген и прогестин;
 • Бифазни – всички таблетки съдържат еднакво количество естроген, но различно количество прогестин, като през първата половина на менструалния цикъл съотношението прогестин-естроген е по-ниско, а през втората – по-високо;
 • Трифазни – всички таблетки съдържат еднакво количество естроген, но вариращо количество прогестин през различните фази от цикъла, като се различават цветово;
 • Секвенциални – тези противозачатъчни съдържат таблетки само с естроген през първите 14-16 дни от цикъла и комбинирани таблетки през останалите 5-7  дни.

Начин на употреба: комбинираните противозачатъчни се предлагат в опаковка от 28 или от 21 таблетки. Опаковката от 28 таблетки включва 21 таблетки, съдържащи естроген и прогестин и 7 таблетки, които не съдържат активни вещества (плацебо таблетки). В опаковката от 21 таблетки всички съдържат естроген и прогестин, като след 21-дневния цикъл се прави почивка от 7 дни, която съвпада с менструацията. Изключително важно е противозачатъчните да се приемат всеки ден по едно и също време! При пропуск на таблетка в някой от дните тя трябва да приеме веднага щом се сетите.

 

Комбинираните противозачатъчни са противопоказани при:

 

 • Бременни и кърмещи жени;
 • Жени с неконтролирана хипертензия, предразположени към тромбози, прекарали инфаркт или склонни към заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • Жени, страдащи от мигрена;
 • Жени с наднормено тегло;
 • Жени пушачи над 35 години;
 • Жени, страдащи от рак на млечната жлеза;
 • Жени с диабет през последните 20 години или диабет с усложнения.

 

2. Съдържащи само прогестин противозачатъчни. – т.нар. „ mini pill”. Основният им механизъм на действие е сгъстяване на цервикалната слуз и изтъняване на ендометриума.

Противозачатъчните, съдържащи само прогестин, могат да се приемат от жени, чувствителни към естроген, кърмачки, както и при такива, които пушат и са предразположени към сърдечносъдови заболявания. В България все още не се предлагат такива препарати.

 

3. Противозачатъчни с удължен цикъл – тези противозачатъчни съдържат естроген и прогестин и се приемат в продължение на 84 дни (12 седмици), след което 1 седмица се приемат плацебо таблетки, които не съдържат хормони. Резултатът от приема им е ограничаване на месечните кръвотечения до 3-4 пъти годишно.

 

Съществуват различни видове противозачатъчни, като изборът на такива трябва да бъде направен след консултация със специалист. По-често използваните комбинирани противозачатъчни са лесен и удобен метод за успешна контрацепция, но приемът им трябва да бъде редовен и контролиран. Въпреки че предпазват от нежелана бременност, оралните контрацептиви не предотвратяват разпространението на болести, предавани по полов път.