Вагинизъм представлява неволен спазъм на мускулите, обграждащи вагината, като това съкращение може да бъде толкова интензивно, че да предотврати пенетрация. Това състояние е вид ментална дисфункция, чиято соматизация (физикална изява) е от страна на репродуктивната система. 


Вагнизъмът се случва обикновено непосредствено преди секс или при осъзнаването, че някакъв обект би навлязъл във вагината. Състоянието възниква като вторичен, придобит рефлекс в резултат на минал неприятен опит на повтаряща се пенетрация, причиняваща болка. Така, при опит за по-интимно отношение, вагината отговаря с неволен спазъм. В някои случи има специфична фобия за пенетрация, като например страх от това, че вагината е твърде малка/плитка или че ще бъде наранена по време на секс. 


Разбира се, вагинизъмът може да е вторично явление в резултат от изпитване на болка при секс. Състояния, които водят до болезнен секс (диспареуния) са например инфекциите (херпес, повтаряща се кандидоза или тазово-възпалителна болест), вестибулит, атрофичен вагинит при постменпаузалните жени с дефицит на женския полов хормон естроген, вагинална травма, епиозотомия или лъчелечение в интимната/ингвиналната област. Липсата на желание за пенетрация и секс, от друга страна, може бъде симптом на системно заболяване като диабет, множествена склероза или увреда на гръбначния мозък. 


Причината за неволното съкращение на мускулите около вагината може да бъде толкова проста колкото липсата на достатъчна лубрификация. Вагинизмът може също така да е признак за дисфункционални отношения с партньора или като защитен рефлекс поради лош спомен за преглед при непохватен или груб гинеколог. 


Честота на това състояние е по-малко от 1% от всички жени в активна сексуална възраст. Вагинизмът, обаче, достига до 22% честота сред жените с психически проблеми. 

 

NEWS_MORE_BOX


Оплакванията от вагинизъм идват както от самите жени, така и от техните половинки. Те варират от непоносимост дори към възможна, хипотетична пенетрация, минават през болка от навлязъл един пръст до по-трудно уловимото неудобство при геникологичен преглед със спекулум. Някои жени, обаче, биха изпитвали притеснение да споделят точно тези симптоми, затова въпроси от страна на гинеколога в тази посока, биха могли да помогнат за по-доброто състояние на жената. 


Терапията при вагинизъм е строго индивидуална. Разговор, ориентиран към семейното положение, сексуалните практики и връзката с партньора, е много важен, за да се разбере дали вагинизмът е първичен, вторичен, симптом или признак на проблеми в личния живот. 


Първата стъпка е да се окуражи жената да замени дамските превръзки с тампони. Друг подход, който се съветва, е жената да започне самоцелно на изучава външните си полови органи и вагина със собствените си ръце. При гинекологичния преглед със спекулум може да се позволи жената да държи инструмента или ръката на доктора, за да се създаде чувството, че тя има контрол върху ситуацията. 


Упражненията за отпускане или съкращение на мускулите на тазовото дъно са друг подход. Те научават жената да усеща мускулите си и след известно време започва сама да ги контролира и да решава кога те да се съкратят. 


След като вече може да толерира собствените си ръце около вагината и може сама да съкращава мускулите на тазовото дъно, следващата стъпка е да опита да вкара един пръст от собствената си ръка. Изполването на лубрикант може да помогне. Процесът на отпускане и преминаване на вагинизма е бавен и изисква търпение, но при правилно приложение на техниките успехът е около 72-100%. 


За съжаление, при някои жени вагнизмът е прекалено резистентен и други мерки като терапия за двойки или персонална психологична терапия биха били нужни.