Вагинизмът, означаван още с термина генитално-тазова болкa, е разстройство, при което е невъзможно осъществяване на полов акт или поставяне на предмет във влагалището на жената. Причината е неволеви спазъм на мускулите на тазовото дъно, от които особено значение има m. pubococcygeus – мускул, изпълняващ основна роля в процеса на уриниране, оргазъм, полов акт и др.

 

Освен полов контакт, пациентките с вагинизъм не позволяват поставянето на тампон или на спекулум при тазово изследване поради силната болезненост, която изпитват. Въпреки че състоянието е свързано по-скоро с психо-емоционална травма, отколкото с реален структурен или функционален дефект, вагинизмът е често разстройство, което засяга до 17 % от жените в цял свят. Вагинизмът и невъзможността за осъществяване на полов акт оказват голямо влияние върху емоционалния свят и върху личния живот на пациентката.


 

В зависимост от периода на изявата си вагинизмът се разделя на два основни типа:

 

  1. Първичен – среща се сред жени, които все още не са осъществявали полов контакт, като опитите за реализиране на полов акт са съпроводени от силна болка.
  2. Вторичен – среща се сред жени, които преди са водели нормален полов живот и не са имали проблеми с проникването.

 

Oсвен като първичен и вторичен, вагинизмът може да се класифицира като генерализиран и ситуационен. При генерализирания вагинизъм мускулният спазъм е постоянен, докато при ситуационния, както показва името му, съкращение на мускулите на тазовото дъно настъпва при действие на определен тригер, в дадени ситуации. Тригер може да бъде поставянето на спекулум във влагалището при тазово изследване.

 

Причините за неволево съкращение на мускулите на тазовото дъно могат да се дължат на психо-емоционални травми или на действието на физични агенти. Най-често първичният вагинизъм се дължи на сексуално насилие в детството, грешни представи и недостатъчно информация за секса, религиозни причини, болезнен и неприятен спомен за опит за осъществяване на полов акт. Друга причина за вагинизъм може да бъде страхът, най-вече от болка или от заразяване със сексуално-трансмисивни болести, от забременяване. При жени, които са девствени, може да съществува напрежение и тревожност за това как ще се представят.

 

Притеснения и комплекси относно външия вид също могат да са причина за вагинизъм.

 

При вторичния вагинизъм се наблюдава прекратяване на полови контакти при наличието на предишни такива. Причина за появата му може да бъде раждане, травма в тазовата област, подлежаща пикочо-полова инфекция. При жени в менопауза се развива постменопаузален атрофичен вагинит, при който поради ниските нива на естрогени се развива вагинална сухота и невъзможност за полов контакт. Вагинизъм може да възникне още при жени, страдащи от тазова-възпалителна болест, тумор на вагината, невралгия на n.pudendus и др.

 

Клинично вагинизмът се изявява с болка по време на секс (диспареуния). Разликата между вагинизъм и диспареуния е, че при диспареунията, въпреки болката, се позволява осъществяването на полов акт. Освен диспареуния, други характерни симптоми са невъзможността за осъществяване на полов акт, твърде емоционална реакция при изявяване на желание за секс от партньора, невъзможност за поставане на дамски тампон, болка и трудно осъществяване на тазово изследване.

 

Диагнозата се поставя след снемане на обстойна анамнеза относно симптоматиката и осъществяване на тазово изследване. При вагинизъм реализирането му в много случаи е невъзможно. Може да се вземе секрет за микробиологична диагностика. При наличие на инфекциозен причинител се назначава антибиотично лечение.

 

Лечението на вагинизма трябва да започне с осъзнаване на проблема и желание за промяна на състоянието. Особено полезна би била когнитивната терапия за разрешаване на болезнени травми от миналото. При семейни двойки се препоръчва консултация със сексолог. Като метод за лечение на вагинизъм се използва дилатацията. Използват се конусовидни дилататори, които се поставят във влагалището на пациентката и престояват около 1 час сутрин и 1 час вечер, за да се постигне отпускане на мускулатурата. Постепенно се преминава към по-големи дилататори, докато се стигне до полов акт.

 

За укрепване на мускулите на тазовото дъно се препоръчват упражданенията на Кегел. Те могат да се изпълняват по всяка време. Необходимо е стягане на мускулите, наподобяващо стягането на мускулите при прекъсване на потока при уриниране, за около 10 секунди. Изпълняват се три серии от 10-12 повторения. Иновативен метод за лечение на вагинизмът е инжектирането на ботулинов токсин.

 

Вагинизмът е състояние, дължащо се най-често на психо-емоционална травма от миналото. Разкриването на причината и разрешаването на проблема е от изключително значение за пълноценния живот на пациентките.