Отделянето на секрет от влагалището може да е нормален процес, но може и да се дължи на инфекция и възпаление. При това състояние както влагалището, така и външните женски полови органи могат да бъдат засегнати. В зависимост от причината, често се появяват и други симптоми - сърбеж, парене, дразнене, зачервяване и понякога болка по време на полов акт. Вагиналните инфекции обикновено се предотвратяват от наличните защитни бактерии - лактобацили, които са нормални обитатели на средата във влагалището. Тези бактерии поддържат киселинността на влагалището в нормални граници. Когато киселинността намалява, броят на защитните бактерии се понижава, което позволява увеличаване на популацията на болестотворните микроорганизми.

 

Основен елемент в превенцията на вагиналното течение е лечение на заболяването, което го причинява, например бактериалните инфекции изискват лечение с антибиотици. Важно е лечението да е насочено както срещу инфекцията, така и към облекчаване на симптомите. Ежедневната хигиена и грижа за интимната зона са водещ фактор, който предотвратява появата на вагинално течение. Препоръчителна е употребата на сапуни с нежна формула, които не предизвикват дразнене и изсушаване. Козметичните продукти, които съдържат дразнещи съставки, могат да влошат състоянието и да доведат до усложнения.


 

При умерена или повишена тежест на течението е препоръчително лечение с кортикостероидни кремове или антихистамини, приемани перорално, тъй като те облекчават сърбежа и дразненето. Някои от антихистамините могат да доведат до сънливост, което, от своя страна, би могло да бъде от полза при засягане на съня поради причинения дискомфорт. При установяване на бактериална или гъбична инфекция, както и при инфекция с Trichomonas vaginalis, се препоръчва приложение на антибиотици или антимикотични средства. 

 

След менопаузата, нивата на естроген намаляват значително. Това е свързано с понижено отделяне на секрет от влагалището. Изтъняването на лигавицата и влагалищната сухота, от своя страна, водят до компенсаторно повишено дразнене и прекомерно отделяне на секрет. От друга страна, влагалищната сухота, болката по време на полов акт, както и уринарните инфекции са част от генитоуринарния синдром по време на менопауза. Тези състояния се повлияват добре от лечение с ниски дози естроген.

 

Изтъняването на лигавицата при менопауза също е предразполагащ фактор към развитие на инфекции. Сухотата, както и изтънените тъкани са по-податливи на увреждане и проникване на бактерии.

 

Референции:

https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/symptoms-of-gynecologic-disorders/vaginal-discharge