Вагиналното течение е нормално явление при всяка жена в репродуктивна възраст и се образува от секретите на жлезите в маточната шийка и влагалището. Неговата функция е защитна и се изразява в предпазване от развитие на инфекции и поддържане на вагиналната флора. Всяка промяна в количеството, гъстотата, цвета и миризмата на вагиналния секрет е сигнал за развитие на инфекция, било то бактериална, вирусна или гъбична, като не трябва да се пренебрегва.

 

Нормалното вагинално течение е бистро, воднисто, необилно и без особена миризма. Разбира се, съществуват периоди от месечния цикъл, по време на които вагиналният секрет нормално променя своята консистенция и количество, което не бива да предизвиква притеснение. По време на овулация, отделянето на зряла яйцеклетка е съпроводено с обилно отделяне на вагинален секрет, който може да придобие по-гъста консистенция. В някои случаи секретът може да има кафеникав или розово-бял цвят, но след преминаване на периода на овулация количеството, цвета и гъстотата му се нормализират. В периода преди и след менструация вагиналното течение може да придобие кафеникав цвят, което също е нормално.


 

Сред причините, които могат да доведат до промяна в характера на вагиналния секрет и които изключват бактериален, вирусен или гъбичен причинител, са още:

 

  • Бременност – един от първите сигнали за развитие на бременност, съчетан със закъснението на менструация, главоболие, отпадналост, гадене и повръщане, е обилната вагинална секреция, чиято функция е да предпазва развиващия се плод от инфекциозни причинители;
  • Приемът на орални контрацептиви също може да промени количеството и цвета на вагиналното течение;
  • Полова възбуда – по време на полова стимулация кръвоносните съдове в областта на гениталиите се разширяват, увеличава се притокът на кръв и секрецията на жлезите в областта;
  • Прием на антибиотици – продължителното антибиотично лечение нарушава вагиналния pH-баланс и алкализира средата във влагалището, което е предпоставка за развитие на бактериална или гъбична инфекция. Вагиналният секрет придобива млечно-бял цвят и има водниста консистенция;
  • Използване на вътрематочни устройства за предпазване от нежелана бременност – те дразнят маточната лигавица и могат да предизвикат зелено, жълто или сивеещо вагинално течение с неприятна миризма.

 

Промяната в цвета, консистенцията и мириса нa вагиналния секрет може да се дължи на развитие на бактериална, вирусна или гъбична инфекция. Най-честите инфекции, които предизвиват промяна в характера му, са гъбичните инфекции, трихомониазата, гонорея, човешки папилома вирус (HPV). Съпътстващи симптоми могат да са тазова болка, парене при уриниране (дизурия), болка и парене при полов акт (дизпареуния), абнормни кръвотечения, отпадналост, главоболие, виене на свят, повишена температура.

 

При установяване на подобни симтоми и промяна в характера на вагиналното течение потърсете лекарска помощ. Установяването на причината за промяната става по време на тазово изследване, при което гинекологът оглежда външните и вътрешните полови органи. След поставянето на спекулум във влагалището, се взема секрет за изследване - цитонамазка, чрез която се установява присъствието или отсъствието на инфекциозен агент.

 

Посетете гинеколога си, ако вагиналният секрет придобие:

  1. Млечно-бял цвят и вискозна консистенция, наподобяваща пресечено мляко без особена миризма – подобни промени в повечето случаи говорят за развитие на гъбична инфекция. Предразположени към развитието на такава са жени с отслабена имунна система, на продължително антибиотично лечение, страдащи от диабет, приемащи орални контрацептиви. Гъбичните инфекции са особено често срещани през летния сезон, когато зачестяват и посещенията на басейни и морски курорти.
  2. Сиво течение с неприятен мирис на риба – има при бактериална вагиноза. Това е състояние, предизвикано от бактерии от вид Gardnerella vaginalis, които алкализират вагиналната среда и нарушават защитните ѝ функции. Бактериалната вагиноза се съпровожда също от дизурия, дизпареуния, тазова болка и др.
  3. Жълто-зелено течение с повишена гъстота и неприятен мирис говори за развитие на сексуално-трансмисивна болест – трихомониаза, гонорея, хламидиална инфекция и др. Рискови групи са пациенти с многобройно полови контакти, с повече от един полов партньор, хомосексуалисти. Причител на трихомониазата е едноклетъчният микроорганизъм Trichomonas vaginalis. В много от случаите трихомониазата протича безсимптомно.
  4. Кафеникавото течение понякога може да се дължи на инфекция с човешки папилома вирус (HPV) или рак на маточната шийка. При подобно съмнение е нужно пациенката да се тества за HPV и да се изследва маточната шийка за хистологични промени.

Нормалното (бистро, воднисто) вагинално течение има важна защитна функция срещу развитието на различни инфекции. Всяка промяна в неговата консистенция, цвят и миризма трябва да бъде сигнал за посещение при гинеколог, тъй като може да се касае за развитие на сериозен инфекциозен процес, чието навременно третиране да бъде от значение за предотвратяване на последващи усложнения.