Лазерното вагинално подмладяване е нов, набиращ все по-голяма популярност сред жените, метод за подобряване еластичността на влагалището и неговата функционалност. Методът е неизвазивен, последван от безболков и бърз възстановителен период и се прилага основно при жени, страдащи от уринарна инконтиненция или преживели едно или повече естествени раждания. Какви ползи и рискове крие приложението на този метод?

 

Влагалището (вагина) е мускулеста еластична тръба с дължина 8-10 см, която осъществява връзката между външните полови органи и маточната шийка. Вагината също е част от меките родилни пътища и благодарение на нейната еластичност се осъществява преминаването на плода по време на родилния процес.


 

Анатомично влагалището се състои от влагалищен свод, предна и задна стени и отвор – ostium vaginae. При девствени момичета входът на влагалището е покрит от девствена ципа (химен). Стената на вагината се състои от три слоя: лигавица, покрита от многослоен плосък невроговяващ епител; среден, мускулен слой и външен слой, представен от съединителна тъкан.

 

С годините и с броя на естествени раждания е нормално еластичността на вагината да намалее, което да доведе до намалени усещания при полов акт и до състояние, наречено уринарна инконтиненция – неволево изпускане на урина при смях, кашлица, кихане, вдигане на тежести и други действия, оказващи повишено налягане върху пикочния мехур. Сред най-често срещаните причини за неволево изпускане на урина при жените е отслабване на мускулатурата на тазовото дъно.

 

С настъпване на менопаузата при жените се преустановява производството на женски полови хормони, естрогени и прогестерон, които имат основна роля в поддържане еластичността на влагалището и тонуса на мускулите на тазовото дъно. Липсата на естрогени води до атрофия на влагалищната лигавица, което клинично се проявява с вагинална сухота, болка при уриниране (дисурия), болка по време на полов акт (диспареуния). Тези неприятни симптоми са една от причините някои жени да предпочетат процедури като вагинално подмладяване.

 

Лазерното вагинално подмладяване е неизвазивна процедура, при която във влагалището на пациентката се поставя сонда. Под действието на лазерната енергия се осъществяват микроразкъсвания на вагиналната лигавица, като по този начин се стимулира образуването на колаген и на нови кръвоносни съдове – ангиогенезата. В резултат на колагенообразуването и подобрената микроциркулация в областта влагалището се усеща по-стегнато и еластично.

 

Процедурата продължава между 15 и 30 минути. Възможно е усещане на лек дискомфорт и парене. Преди процедурата е препоръчително да посетите акушер-гинеколога си, който ще реализира цитонамазка и ще обясни рисковете и ползите от интервенцията.

 

Ползите на лазерното вагинално подмладяване са, че е неинвазивна, безболкова процедура, която има траен резултат и създава усещане за по-стегната вагина. Освен ползи, интервенцията може да крие и някои рискове. Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) профилът на безопасност на лазерното вагинално подмладяване не е напълно изяснен.

 

Според техни проучвания лазерната енергия предизвиква възпаление на влагалищната лигавица, в резултат на което се активира процес на цикатризация – образуване на съединителна тъкан на мястото на микроувредите. Името наличието на цикатрикси създава усещане за теснота на влагалищния канал. Не е изяснено също и влиянието на лазерната енергия върху ректум, пикочен мехур и уретра. Като нежелани реакции от процедурата могат да възникнат вагинално парене, диспареуния и хронична болка.

 

Въпреки добрите резултати, които обещава, на вагинално лазерно подмладяване е препоръчително да се подложат пациентките, които са напълно запознати с неговия профил на безопасност.