Вагиналните гъбични инфекции могат да са причина за сърбеж и парене в гениталната област или поява на необичайно вагинално течение. При много пациентки се наблюдава и възпаление на външнит полови органи - например срамните устни. В много случаи обаче вагиналните гъбични инфекции не причиняват никакви симптоми.

Какви са причините за развитие на вагинални гъбични инфекции?

Тези инфекции настъпват, когато се увеличи растежът и развитието на микотични болестотворни организми във влагалището. В резултат на това настъпва възпаление. Заедно с бактериалните инфекции - бактериална вагиноза, гъбичните инфекции са сред най-честите причини за възпаление във влагалището и по външната част на женските полови органи. Някои процеси и етапи от живота на жената са предразполагащ фактор за преимуществено развитие на гъбични инфекции. Такива са бременността или преходът към менопауза. Други фактори, които увеличават риска, включват отслабената имунна система и приемът на някои медикаменти.


 

Терапията на вагиналните гъбични инфекции често е ефективна чрез кратки курсове на приложение на вагинални супозитории или кремове. В някои случаи е подходящ и прием на терапевтични средства под формата на таблетки.

Симптоми при вагинални гъбични инфекции

Характерните симптоми на вагинална гъбична инфекция са сърбеж, неприятно усещане за парене и болка в гениталиите. Лигавиците, покриващи влагалището, се зачервяват и по тях се появява специфично белезникаво покритие. Симптомите могат да се влошат няколко дни преди началото на менструацията. При разпространение на възпалението към външните полови органи - например срамните устни, също се наблюдава зачервяване и оток

 

Вагиналните гъбични инфекции често водят до поява на вагинално течение с белезникаво-жълт цвят. То може да има различна консистенция и обикновено няма специфична миризма. В някои случаи течението е воднисто или се отделя на под формата на малки бучки. Половият акт може да бъде болезнен - диспареуния при наличие на гъбична инфекция.. При засягане и възпаление на пикочния канал се наблюдава и болка и дискомфорт при уриниране.

 

Вагиналните гъбични инфекции обикновено се причиняват от гъбичките от вида Candida и по-специално от Candida albicans. Тези гъбички са обичайни обитатели по лигавицата, която покрива влагалището. Числеността на популациите им, обаче, обикновено е малка, поради което те не предизвикват инфекции.

Здравословният баланс на микробиома във влагалището в някои случаи се нарушава – например при бременност или прием на някои терапевтични следства.

Кои фактори увеличават риска от развитие на такива инфекции?

Нивата на естроген в организма се покачват значително по време на бременност. Това може да наруши здравословния баланс във влагалищния микробиом и да увеличи вероятността от развитие на вагинална гъбична инфекция. Приемът на противозачатъчни средства влияе върху серумните концентрации на половите хормони и това може да е причина за дисбаланс в микрофлората на влагалището. Това, от своя страна, също е рисков предразпологащ фактор за развитие на гъбични инфекции.

 

Някои заболявания повишават риска от развитие на такива инфекции. Сред тях водещо значение имат диабетът и други състояния, които отслабват ефективните защитни функции на имунната система. Приемът на различви медикаменти също може да увеличи риска. Такива са антибиотиците, кортикостероидите, хормоналната терапия, лъчетерапията и химиотерапията. Други фактори, които повишават риска от развитие на вагинални гъбични инфекции, включват:

  • Стрес;
  • Употреба на сапуни за интимна грижа, които са с нещадяща формула;
  • Носене на тесни дрехи и такива, които са изработени от синтетични тъкани;
  • Прекомерно изпотяване;
  • Носене на чорапогащници, бельо или дамски превръзки, които запарват кожата.

Тези фактори са предразполагащ фактор за свръхрастеж на гъбичките във влагалището, което води до развитие на инфекция и възпаление.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7151053/