Вагиналната сухота може да засегне всяка жена, но след менопаузата проблемът е много често срещан. Засегнати са повече от половината жени на възраст между 51 и 60 години. 

 

По време на менопауза сухотата в гениталната област се дължи на понижено производство на женски полови хормони. Във влагалището се произвежда по-малко вагинална течност и кожата става по-тънка и по-податлива на нараняване.


 

Това са нормални възрастови промени, но могат да бъдат свързани със значителен дискомфорт.

 

Секретът, произвеждан от жлезите на шийката на матката, поддържа влагалището еластично и влажно. Влагата бавно се движи надолу през вагината, поддържайки я чиста и премахвайки мъртвите клетки. 

 

Вагиналната влага е леко киселинна и това помага да се поддържа здрава зона, предотвратявайки възникването на инфекции. 

 

По време на сексуално възбуда бартолиновите жлези (две жлези на входа на влагалището) произвеждат допълнителна влага, за да подпомогнат половия акт. Въпреки това, една четвърт от жените на възраст 50-59 години изпитват проблеми с вагиналната сухота по време на секс, а 16% изпитват болка.

 

Около 17% от жените на възраст 18-50 години изпитват проблеми с вагинална сухота по време на секс, дори преди да настъпи менопаузата. Много жени могат да изпитат вагинална сухота по време на секс, защото не са сексуално възбудени

 

Други причини за вагинална сухота преди менопауза могат да бъдат свързани с хигиенни продукти като женски спрейове и груби сапуни, химикали за басейни и горещи вани и някои прахове за пране. Някои лекарства за лечение, като лекарства за алергия и настинка и някои антидепресанти, също могат да изсушат лигавиците, включително вагиналните тъкани.

 

Има няколко прости начина за справяне с проблема:

  • Лубриканти - те са подобни на естествения секрет, произвеждан от влагалището и трябва да се прилагат в областта около вулвата и вагината точно преди полов акт.
  • Вагинални овлажнители - те се използват два до три пъти седмично и издържат до три дни, поради което не е необходимо да се прилагат директно преди полов акт.

Вагиналната сухота може да бъде често срещан проблем за жени преди менопауза с ниски нива на естроген, като кърмещи майки, жени, които са били подложени на хистеректомия.

 

Жените преди менопауза, при които по една или друга причина е извършена овариектомия (оперативно отстраняване на яйчниците) по време на хистеректомия, е вероятно да изпитат симптоми на менопауза, включително вагинална сухота, в резултат на загуба на хормони. Тези промени са по-драматични, тъй като това причинява по-рязко настъпване на менопаузата.

 

Хормоналните промени, които жените изпитват поради химиотерапия, също имат потендциал да бъдат драматични и резки, което води до по-интензивни симптоми. Химиотерапията може да увреди яйчниците, така че те вече да не произвеждат естроген и това намалява количеството на произведения вагинален секрет. Намалените количества естроген също водят до по-тънка, по-малко еластична и по-крехка вагинална лигавица.

 

Въпреки големия брой жени, които изпитват проблеми, свързани с вагинална сухота, това все още е тих проблем, за който много хора се чувстват неудобно да говорят със своите партньори и дори лекари. Само една четвърт от жените с тези проблеми всъщност търсят терапия.

 

Жените прекарват една трета от живота си в състояние след менопауза и те трябва да се уверят, че поддържат качеството на живот, което са имали преди нея. Вагиналната сухота не трябва да се третира като неизбежна част от остаряването.

 

Референции:

Vaginal dryness - Women's Health Concern (womens-health-concern.org)