Вагиналната сухота е проблем, който може да засегне както жени в периода на менопауза, така и жени в репродуктивна възраст. Причините за вагинална сухота са най-често хормонални, като състоянието сериозно може да повлияе върху сексуалния живот и самочувствието. Откриването и лечението на причината е основна цел за възстановяване на нормалния ритъм на живот и сексуално желание.

 

Влагалището (вагината) е мускулно-еластична тръба с дължина 8-10 см, която свързва външните полови органи с матката. Част е от родилните пътища и през него преминава плода по време на раждане. Влагалището е покрито от многослоен плосък невроговяващ епител и съдържа клетки, богати на гликоген. Жлезите на влагалището и на маточната шийка образуват вагиналния секрет. При вагиналната сухота се наблюдава намалена продукция на влагалищен секрет.


 

В резултат на вагиналната сухота пациентките се оплакват от болка, парене и зачервяване в областта на вагината, болка и кървене при полов акт и намалено желание за полови контакти по тази причина. Друг чест симптом са повтарящите се (рекурентни) инфекции на пикочо-половата система, които се проявяват с често и болезнено уриниране (дизурия).

 

Какви са най-честите причини за вагинална сухота?

 

1. Перименопауза и менопауза – най-честата причина за вагинална сухота. В периода на перименопауза постепенно отпада секрецията на естрогени, при което вагиналната лигавица атрофира и се понижава секрецията на жлезите на влагалището и на маточната шийка. Липсата на естрогени е основната причина, водеща до вагинална сухота при жените;

 

2. Кърмене – през периода на кърмене повишената секреция на пролактин потиска продукцията на фоликуло-стимулиращ и лутеинизиращ хормони, респективно на естрогени и прогестерон. Настъпва т.нар. лактационна аменорея, резултат от която е и вагиналната сухота;

 

3. Тотална хистеректомия – хирургична интервенция, при която заедно с матката се отстраняват яйчници и маточни тръби (хирургична кастрация). Това води до преждевременна менопауза с липсваща продукция на естрогени и последвалата от нея вагинална сухота;

 

4. Химио- и лъчетерапия – т.нар. лъчева кастрация. Противотуморна терапия в областта на малкия таз или локално нарушава нормалното функциониране на репродуктивните органи и води до развитие на атрофичен вагинит.

 

Сред причините за вагинална сухота могат да бъдат силният стрес, депресията, липса на полова възбуда преди полов акт, наличието на някои подлежащи заболявания като захарен диабет, синдром на Сьогрен; използването на вагинални душове и продукти за интимна хигиена, съдържащи парфюмни вещества и др.

 

При тазово изследване на пациентка с вагинална сухота може да се установи изтъняване на вагиналната лигавица, оток и зачервяване в областта на влагалището. При изследване на полови хормони се установява естрогенов дефицит и стойности на хормоните, характерни за периода на менопауза – ниски нива на естрогени и високи нива на фоликуло-стимулиращ хормон.

 

За облекчаване на вагиналната сухота се препоръчва първоначално да се опита само с използване на лубриканти на водна основа и увеличаване на времето за достигане до полова възбуда. При липса на ефект от тези методи се прилага хормон-заместителна терапия с локални или системни естрогени. Локалните естрогени са предпочитани пред тези със системен ефект, тъй като действат локално и не преминиват в такава степен в кръвообращението.

 

Локалните естрогени се прилагат под формата на вагинални глобули, вагинални кремове и вагинални пръстени. Терапията с вагинални глобули и кремове е ежедневна в продължение на две седмици, след което се прилагат няколко пъти седмично при нужда. Вагиналните пръстени освобождават периодично естрогени и се подменят през определени периоди от време.

 

Системните естрогени не са предпочитан вариант за терапия, защото повишават риска от сърдечносъдови инциденти, рак на ендометриума, рак на млечната жлеза и др. Препоръчва се ограничаване употребата на вагинални душове и интимна козметика, съдържаща парфюмни вещества. По-честите сексуални контакти пък повишават кръвотока към гениталиите и способстват за облекчаване на вагиналната сухота.