Вагиналните лацерации представляват разкъсвания на тъканите между вагината и ануса, които най-общо се означават с понятието перинеум. Вагиналните разкъсвания възникват в резултат на травматично увреждане на комплекса от структури на перинеума, което може да възникне по различни причини, най-честата сред които е вагиналното раждане.

 

Перинеумът е комплекс от обвивки (фасции), мускули и лигаменти, които осигуряват защитата и поддържането на органите в тазовата кухина, волевото контролиране на физиологичните процеси на уриниране и дефекация. По време на бременност налягането върху този комплекс от структури се повишава, еластичността му намалява и възможността от разкъсване се увеличава. С повишен риск от вагинални разкъсвания в резултат на раждане са жени:


  • Преживяващи първа бременност;
  • Предпочитащи естествено вагинално раждане;
  • Носещи плод с голяма телесна маса;
  • Имащи усложнено и продължително раждане, при което се налага използване на форцепс или вакуум-екстрактор или прилагане на метода на Кристелер. Това е метод, чието приложение в много държави е забранено поради тежките физиологични и психологически усложнения на родилката, до които може да доведе. Прилага се при продължително неефективно раждане със слаби напъни и исхемия на плода. Методът на Кристелер се състои в натискане с ръка корема на родилката в посока от маточното дъно към влагалището по време на маточна контракция.

Освен при раждане, вагинални разскъсвания могат да настъпят и по време на полов акт, поставяне на чуждо тяло във вагината, при обезкосмяване в областта, при дейности, свързани с разтягане на тъканите в областта (гимнастика, колоездене и др.). С възрастта, поради понижаване нивата на естрогени до пълната им липса през периода на менопауза, вагиналната лигавица изтънява и се развива постменопаузален атрофичен вагинит, който е предпоставка за вагинални разкъсвания.

 

В зависимост от това кои слоеве на перинеума засягат вагиналните разкъсвания могат да се разделят в четири категории:

 

1. Първа степен – засегната и разкъсана е само кожата между влагалищния отвор и ануса. В този случай не е необходима специална лекарската намеса и симптомите отшумяват до няколко седмици.


2. Втора степен – разкъсването обхваща не само кожата, но и мускулния слой на перинеума.


3. Трета степен – вагиналната латерация обхваща и аналния сфинктер, което може да бъде причина за фекална инконтиненция.


4. Четвърта степен – това са най-тежките вагинални разкъсвания, при които се разкъсва и лигавицата на правото черво.

 

Вагиналните разкъсвания се характеризират с умерено силна до тежка болка, леко до обилно кървене, болка и парене при уриниране, болка по време на полов акт. Поради нарушаване целостта на перинеума е възможна уринарна или фекална инконтиненция. При вагиналните лацерации от трета и четвърта степен, поради дълбочината на разкъсванията, е възможно като усложнение да се развие инфекция. Симптомите, които подсказват за развитието на инфекциозен процес, са гадене, повръщане, висока температура, обилни кръвотечения и неприятна миризма от влагалището.

 

Вагиналните разкъсвания от първа степен обикновено не се нуждаят от специфично лечение. Те заздравяват до 10 дни и състоянието може да се облекчи с нестероидни противовъзпалителни средства. Лацерациите от втора, трета и четвърта степен се нуждаят от лекарска намеса. Най-общо е прието, че ако вагиналните разкъсвания са по-дълги от 2 см, трябва да се зашият. Зашиването на разкъсванията от трета и четвърта степен се извършва под анестезия.

 

За облекчаване на болката се препоръчват горещи бани. За подобряване състоянието на мускулите на тазовото дъно може да се изпълняват упражненията на Кегел. Изпълняването им е лесно, не отнема много време и могат да се прилагат навсякъде, без да бъдете забелязани. Препоръчва се изпълнението на 3-4 серии от 10 съкращения на мускулите, оприличаващи се на съкращенията на мускулите при прекъсване на потока при уриниране. При по-тежки вагинални разкъсвания се препоръчва избягването на тежка физическа дейност в следващите няколко седмици до пълно оздравяване.

 

Вагиналните разкъсвания могат да бъдат болезнено състояние, криещо риск от инфекция. За предотвратяване на получаването им при раждане се препоръчва изпълнението на упражнения за подобряване еластичността на мускулите на тазовото дъно. На бременни в трети триместър, както и по време на раждане, се препоръчва изпълняването на перинеален масаж, който намалява риска от вагинални разкъсвания. Позицията на родилката при раждане също има значение.