Вагиналният дискомфорт, и по-конкретно сърбеж, е неудобен и понякога болезнен симптом, който често се появява поради дразнещи вещества, инфекции или менопауза. Други причини могат да бъдат кожни нарушения или полово предавани болести.

 

Повечето вагинални сърбежи не са причина за безпокойство. Трябва обаче да се свържете с лекар или гинеколог, ако сърбежът е силен или ако подозирате някоя конкретна причина за него.


 

Ето някои от възможните причини за сърбеж и дискомфорт в областта на влагалището и околните тъкани.

 

Химикали

Излагането на влагалището на дразнещи химикали може да причини вагинален сърбеж. Тези дразнители могат да предизвикат алергична реакция, която води до поява на сърбящ обрив в различни области на тялото, включително влагалището. 

 

Честите химически дразнители включват сапун, мехурчета за вана, женски спрейове, душ гел, локални контрацептиви, кремове, мехлеми, перилни препарати, омекотители, или ароматна тоалетна хартия.

 

Ако страдате от диабет или уринарна инконтиненция, урината също може бъде причина за вагинално дразнене и сърбеж.

 

Кожни заболявания  

Някои кожни заболявания като екзема и псориазис могат да причинят зачервяване и сърбеж в гениталната област.

 

Екземата, известна още като атопичен дерматит, е обрив, който се появява предимно при хора с астма и алергии. Обривът е червеникав и сърбящ с люспеста текстура. Може да се разпространи във влагалището.

 

Псориазисът е често срещано състояние на кожата, което причинява люспести, сърбящи, червени петна по скалпа и ставите. В редки случаи обаче симптомите могат да се появят в областта на влагалището.

 

Гъбична инфекция

Гъбичките обикновено присъстват във влагалището, но обикновено не причиняват проблеми. Когато броят им нараства неконтролируемо това води до развитие на инфекция.

 

Вагиналната гъбична инфекция е много често състояние, засягащо 3 от 4 жени в даден момент от живота им. Най-често се получава след преминаване курс с антибиотично лечение, тъй като тези видове лекарства унищожават „полезните” бактерии заедно с „лошите”.

 

„Добрите” бактерии са необходими, за да поддържат естествената микрофлора на влагалището. Свръхрастежът на бактерии и гъбички във влагалището може да доведе до дискомфортни симптоми, включително сърбеж, парене и вагинално течение.

 

Бактериална вагиноза

Това е друга често срещана причина за вагинален сърбеж. Подобно на гъбичните инфекции, бактериалната вагиноза се предизвиква от дисбаланс между естествено срещащи се „полезни” и „вредни” бактерии във влагалището. 

 

Състоянието невинаги причинява симптоми. Когато такива се появят обикновено са вагинален сърбеж и необичайно вагинално течение с неприятна миризма.

 

Менопауза

Жените, които преминават през или са в менопауза, са изложени на по-голям риск от поява на вагинален сърбеж. Това се дължи на намаляване нивата на естроген, които се появяват през този период, което води до вагинална атрофия.

 

Атрофията представлява изтъняване на лигавицата, което може да доведе до прекомерена сухота. Сухотата може да причини сърбеж и дразнене, ако не се лекува.

 

Стрес 

Физическият и емоционален стрес могат да бъдат причина за поява на вагинален сърбеж и дразнене, въпреки че това не е много често. Обикновено се получава, когато стресът отслаби имунната система, правейки организма по-податлив на инфекции.

 

Рак на вулвата

В редки случаи вагиналният сърбеж може да бъде симптом на рак на вулвата. Заболяването не винаги причинява симптоми. Когато обаче се появят те могат да включват сърбеж, необичайно кървене или болка в областта на вулвата.

 

Ракът на вулвата може да се лекува успешно, ако бъде открит навреме. Това е още една причина годишните прегледи при гинеколог да бъдат от съществено значение.