1. Трансдермални контрацептивни пластири

 

Трансдермалният контрацептивен пластир е безопасен и удобен метод за контрацепция, който работи много добре, ако бъде използван правилно. Трансдермалният пастир освобождава хормони през кожата, които предотвратяват бременността. Пластирът има и много други ползи за здравето.


 

Пластирът за контрол на раждаемостта предотвратява бременността, като спира свързването на сперматозоидите с яйцеклетката, тоест предотвратява оплаждането.

 

Подобно на повечето противозачатъчни хапчета, пластирът съдържа хормоните естроген и прогестин.

 

Хормоните в пластира спират овулацията. Липсата на овулация означава, че няма яйцеклетка, която да бъде оплодена от сперматозоид, така че бременността е невъзможна. 

 

Хормоните на пластира също уплътняват слузта на шийката на матката. Тази по-гъста цервикална слуз блокира пътят на сперматозоидите до яйцеклетката.

 

За да сте максимално сигурни, че пластира върши работа, трябва да го използвате правилно. Допускането на грешка, например да забравите да поставите нов пластир навреме е основната причина за забременяване.

 

Пластирите трябва да се съхраняват при стайна температура и далеч от пряка слънчева светлина. В никакъв случай не се поставят в хладилник или фризер. Препоръчително е да се проверяват веднъж на ден, за да се уверите, че все още се придържа правилно към кожата.

 

Не се поставят на място, където може да се трие от тесни дрехи (като талията на панталони или бельо).

 

2. Вътрематочни спирали

Вътрематочните спирали са малки пластмасови устройства с Т- образна форма, които са изключително надежден метод за предпазване от нежелана бременност. Различават се два основни типа вътрематочни песари – хормонални и нехормонални. 

 

Хормоналните песари съдържат прогестин – синтетичен аналог на прогестерона.Те предизвикват сгъстяване на цервикалния мукус, задебеляване на маточната лигавица и потискат процеса на овулация. По този начин сперматозоидите не могат да се придвижат до маточната тръба, където се осъществява оплождането, а в резултат на потиснатата овулация липсва годна за оплождане яйцеклетка.

 

Нехормоналните вътрематочни песари са изградени от медна нишка, в която са вплетени благородни метали като злато и сребро за удължаване действието на спиралата.

 

Медта действа като променя цервикалната слуз, което затруднява достигането на сперматозоидите до яйцеклетката. Също така могат да попречат на оплодената яйцеклетка да се имплантира.

 

Вътрематочните спирали могат да се поставят по всяко време  на менструалния цикъл, преди настъпила бременност. Някои специалисти предпочитат това да се случи в края на менструацията.

 

Преди поставяне на спиралата се прави преглед, който цели проверка на позицията и размера на матката. 

 

Самото поставяне на спиралата може да бъде съпроводено с лека болка, която да продължи в следващите 2 до 3 дни. Болката се предизвиква от маточните контракции, целящи да изхвърлят чуждото тяло. Освен болка, след поставянето на вътрематочната спирала е характерна появата на слабо кървене.

 

Предимствата на вътрематочната контрацепция са продължителният ѝ период на действие. Животът на песарите варира между 5 и 10 години. Този метод е изключително удобен, тъй като не съществува опасност от забременяване, каквото съществува при приема на орални контрацептиви или трансермални пластири. 

 

Този метод на контрацепция е обратим и може да се използва след раждане или по време на кърмене.

 

Хормоналните маточни песари не предизвикват хормонални странични ефекти като акне, главоболие и болезненост в гърдите. Те не повлияват телесното тегло и не повишават риска от различни видове рак на женската полова система.

 

Референции:

1. https://www.nhs.uk/conditions/contraception/iud-coil/
2. https://www.msdmanuals.com/en-sg/professional/gynecology-and-obstetrics/family-planning/transdermal-and-vaginal-ring-hormo
nal-contraceptives