Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, което се характеризира с хормонални нарушения на ниво яйчници или централна нервна система. При този синдром се наблюдава повишено производство на мъжки полови хормони - андрогени, които обикновени са в ниски нива при жените. Това състояние може да доведе до нарушения в овулацията - нередовна или липсваща овулация, нарушения в менструалния цикъл и повишен риск от безплодие. Високите нива на тестостерон водят до повишено окосмяване, акне и косопад. Освен това, тези хормонални промени водят до повишено натрупване на мазнини, което предразполага към инсулинова резистентност, диабет, метаболитен синдром и повишен сърдечносъдов риск.

 

Причините за хормоналния дисбаланс могат да се дължат на нарушена овариална функция, но и на промени на централно ниво - в мозъка. Оста хипоталамус-хипофиза в централната нервна система контролира секрецията на двата ключови за менструалния цикъл хормони - фоликулостимулиращ - FSH и лутеинизиращ - LH. Техните нива се променят в рамките на менструалния цикъл, регулират производството на хормони от яйчниците и осигуряват настъпването на овулация. При засегнатите пациентки се наблодава повишено ниво на лутеинизиращ хормон. В нормални условия, с цел настъпване на овулацията, е необходимо покачване на нивата на този хормон в средата на менструалния цикъл. При синдром на поликистозните яйчници се наблюдава повишена овариална секреция на тестостерон, което затруднява настъпване на овулацията, допринася за повишеното окосмяване и високите нива на инсулин в кръвта. Причините за тези промени са многостранни - генетични, епигенетични и фактори на околната среда.


 

Усложненията от това състояние могат да се разглеждат в дългосрочен план. При значително повишаване на тестостерона още по времe на пубертeта, може да се наблюдава акне, повишено окосмяване от мъжки тип и нередовна менструация, която да продължи дълго време. Ако нивата на тестостерон са умерено повишени, диагностиката се затруднява и се извършва по-трудно, обикновено на възраст 25-30 години, по повод репродуктивни нарушения. В дългосрочен план повишената секреция на тестостерон при жените води до прекомерно натрупване на мастна тъкан, което предразполага към инсулинова резистентност. Освен това, състоянието се свързва с повишен риск от метаболитен синдром - състояние, характеризиращо се със съчетание на наднормено тегло, високи нива на холестерола и триглицеридите в кръвта, хипертония и нарушен глюкозен метаболизъм. Всичко това е свързано с инсулиновата резистентност и възможността от развитие на диабет, който, от своя страна, е рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания и дори рак на ендометриума.

 

Референции:

https://www.inserm.fr/dossier/syndrome-ovaires-polykystiques-sopk/