Скорошен случай на починала от токсичен шок тийнейджърка в Канада, показва колко вредна могат да бъдат тампоните. При разследването е установено, че именно употребата на тампон е вероятната причина за инцидента.

 

Каква е връзката на тампоните и това състояние?


Синдром на токсичен шок (TSS) е рядко, но животозастрашаващо състояние, причинено от токсини, продуцирани от определени видове бактерии - особено златист стафилокок (S. aureus). Тези бактерии често живеят върху кожата или на лигавиците, без да причиняват никакви симптоми, но при някои условия те могат да се размножават бързо и да произвеждат токсини.

 

През 70-те и началото на 80-те години се наблюдава увеличение на случаите при жени, употребяващи абсорбиращи тампони. Това е подтикнало производителите да отстранят определени видове тампони от пазара.

 

Тампоните, особено силно абсорбиращите, могат да осигурят подходящи условия за растежа на бактерии, особено ако останат в тялото по-дълго от препоръчаното. След като производителите престанаха да правят такъв вид супер абсорбиращи тампони,случаите на токсичен шок сред жените с менструация са намалели. Днес честотата им е около 1 на 100 000 жени.

 

Състоянието се проявява най-често при жени на възраст от 15 до 25 години, които използват тампони, според Cleveland Clinic. По-възрастните жени са по-склонни да образуват антитела срещу S. Aureus, в сравнение с по-младите. Това отчасти обяснява защо вторите имат по-висок процент на синдрома.

 

Важно е да се отбележи, че тампоните не са единствената причина за това състояние и че то не засяга само жените, които ги употребяват. Мъже, деца и жени след менопауза също могат да развият синдрома.

 

Другите рискове фактори включват: кожни инфекции, хирургични рани, изгаряния, раждане. Около половината от случаите обаче са именно заради употребата на тампони по време на менструация при жените.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какви са симптомите на токсичния шок?

Токсичният шок обикновено причинява внезапни симптоми, които могат да наподобяват грип, включително висока температура, гадене или повръщане, диария и замаяност. Състоянието може да предизвика и широк обрив, който прилича на слънчево изгаряне. Сериозните усложнения могат да включват увреждане на органи - като бъбречна и чернодробна недостатъчност, понякога водят и до летален изход.

 

За предотвратяването му се препоръчва смяна на тампоните най-малко на всеки 4 до 8 часа, като е по-добре да се използват тампони с по-ниска абсорбция по време менструация. По-здравословният вариант са дамските превръзки, особено през нощта.