Установяването на удебеление на лигавицата на матката (еднометриума) чрез трансвагинална ехография предстаявлява истинска дилема по отношение на клиничното поведение при подобно откритие. 


Такъв признак обикновено се установява при преглед заради състояние с негинекологично естество. В такива случаи на пациентите се препоръчва консултация с опитен акушер-гинеколог. Разбира се, тази находка може да се хване и при редовния преглед при гинеколог. 


Удебеленият ендометриум е крайъгълен камък, както за лекарите, така и за пациентите. От една страна, когато на жената се съобщи находката, най-честата причина е учуда, защото често този признак остава асимоптомачитен (не води до симптоми). За лекарите удебелението на еднометриума, обаче, е от значение, защото може да бъде признак за малигнен процес в матката. Въпреки това, нито Американското общество по рак, нито канадското такова не препоръчват извършването на допълнителни изследвания след установяването на удебелен ендометриум. 


Затова досега всеки случай на асимптоматична удебелена лигавица на матката се оценява индивидуално според придружаващата медицинска история на жената и компетанцията на лекаря. Ще се опитам да дам повече информация за това, кога клиничното мислене би трябвало да се насочи към приемане за възможността за енометриален карцином.


Най-често ендометриума за удебелява при постменопаузланите жени, при които нормата на лигавицата е до 5 мм. Измерването се прави чрез трансвагинална ехография на мястото на най-дебелата част от еднометриума, която се намира по средната линия на матката в срединен срез. Взима се предвид допиращия се двоен слой от лигавицата в предната и задната част матката. 


Понякога числото от 5 мм се променя, но остава да се оценява като нормално. Например през първата година след последния менструален цикъл еднометриумът може да бъде повече от 5 мм. Друга причина е приемът на хормонална терапия. В такива сличаи лигавицата на матката може да варира от 5 до 11 мм, като обикновено се увеличава с до 2 мм от референтната граница.

 

NEWS_MORE_BOX

 
Измерването на удебелен ендометриум се оценява като рисков за карцином при наличието на допълнителни фактори. Важни фактори са възрастта над 50 години, наднорменото тегло, липсата на раждания, ранно менархе (първи менструален цикъл по време на юношеството), късна менопауза (след 52 години) и диагнозата поликистичен яйчников синдром


Допълнителни важни фактори за правилната оценка дали са нужни допълнителни изследвания при удебелена лигавица на матката са фамилната история с членове на семейството, диагностицирани с неполипозен рак на дебелото черво или използването на медикамента Тамоксифен най-често от жени, които се лекуват срещу рак на гърдата. 


На тези жени се препоръчва извършвнето на контролен преглед при гинеколог всяка година, защото скоростта на удебелението на еднометриума е с около 0,75 мм на година. Това означава, че например след 5-годинишно приложение на Тамоксифен, лигавицата на матката може да достигне до 12 мм (средно между 6 и 21 мм). След спирането на медикамента дебелината на ендометиума намалява с около 1,25 мм на година. 


Освен това, невсеки удебелен ендометриум означава риск за злокачествен процес. Важно е да се определят ехографксите характеристики на маточната лигавицата. Обезпокоителите признаци са увеличеният васклуаритет (кръвоток) към ендометриума, нехомогенност на удебелението по протежение на маточната кухина, наличие на течност в кухината или ендометриум с дебелина над 11 мм.


Клиничното поведение при асимптоматично удебелен ендометриум все още трудност за гинеколога и се базира на интерпратацията на комплексна информация. В случаите, когато се появят симптоми (най-често кървене), тогава е ясен подходът, насочен към търсенето на причината за тях.