ПАП тестът, известен още като цитонамазка идентифицира анормални промени в клетките на шийката на матката. Това излседване има няколко приложения в практиката, включително:

 

 • Скрининг. Цитонамазката най-често се използва за скрининг на рак на маточната шийка при хора без симптоми. Той е в състояние да идентифицира в ранен стадий рак на маточната шийка, както и промени в клетките на шийката на матката, които могат да станат ракови, ако не се лекуват. Когато се използва като скринингов тест, цитонамазката може да се използва самостоятелно или заедно с тест за щамове човешки папиломен вирус, които могат да причинят рак на маточната шийка.
 • Диагноза. Намазка от Пап може да се използва за определяне на основната причина за вагинални симптоми, включително необичайно вагинално кървене или наличие на вагинален секрет.
 • Мониторинг. Цитонамазката може да се използва като последващ тест за наблюдение на аномалии на цервикалните клетки или други находки, открити при първоначална цитонамазка.

Процедурата включва вземане на проба от клетки от отвора на шийката на матката и изследването им под микроскоп за признаци на аномалии. Резултатите от цитонамазката показват дали цервикалните клетки изглеждат нормални, анормални или резултатът от теста е неясен. Анормалните резултати от цитонамазка са описани според типа на откритата аномалия, както и вида на клетката, в която е открита аномалията.


 

Скринингът за рак на маточната шийка е препоръчителен при жени на възраст между 21 и 65 години.

 

Специалистите съветват скринингово изследване посредством цитонамазка при жени на възраст между 21 и 29 години да се прилага на всеки три години. За жените на възраст между 30 и 65 години е препоръчително изследването да се провежда ежегодно.

 

Преди цитонамазка е важно да се отбележат всички лекарства, които пациентката приема и евентуални абнормни резултати от предишни изследвания. 

 

Процедурата не се изършва по време на менструация, препоръчително е това да стане между третия и петия ден след последната менструация. 

 

Допълнителните предпазни мерки преди теста включват избягване на следните дейности в рамките на два до три дни преди цитонамазка:

 • Използване на тампони
 • Правене на секс
 • Използване на вагинални кремове или противозачатъчни пяни

Резултатите от цитонамазката се отчитат като нормални, необичайни или незадоволителни за оценка.

 

Нормален, наричан още отрицателен, резултат от цитонамазка показва, че в пробата не са открити доказателства за анормални клетки. 

 

Типовете клетки, които обикновено се описват в резултатите от цитонамазката, включват сквамозни и жлезисти клетки. Анормалните промени в плоските клетки са разделени на няколко категории:

 • Атипични сквамозни клетки. Те са най-честата анормална находка при цитонамазка. Атипичните сквамозни клетки могат да бъдат докладвани като атипични сквамозни клетки с неопределена значимост или атипични сквамозни клетки, които не могат да изключват висококачествена плоскоклетъчна интраепителна лезия. И двата резултата показват, че цервикалните клетки изглеждат абнормални под микроскоп, но значението на клетъчните промени е неясно. 
 • Нискостепенни плоскоклетъчни интраепителни лезии. Понякога наричани лека дисплазия, този резултат показва, че цитонамазката открива леки клетъчни промени. Не е задължително резултатът да изисква лечение, тъй като тези промени често се разрешават от имунната система, особено при по-млади жени.
 • Високостепенни плоскоклетъчни интраепителни лезии. Понякога наричани умерена или тежка дисплазия, тази находка показва, че са открити много анормални клетъчни промени. Тези промени са по-склонни да прогресират в рак, ако не се лекуват.
 • Карцином in situ (CIS). Този резултат показва, че по време на цитонамазката са открити по-сериозни клетъчни промени. Тези промени изглеждат подобни на рака на маточната шийка, но все още не са се разпространили извън повърхността на шийката на матката. CIS е вероятно да прогресира в рак, ако не се лекува.
 • Плоскоклетъчен карцином. Плоскоклетъчният карцином е вид рак на шийката на матката. Откриването на плоскоклетъчен карцином в цитонамазка е много рядко за пациенти, които получават редовен скрининг за рак на маточната шийка. Този резултат показва, че анормалните сквамозни клетки са се разпространили по-дълбоко в шийката на матката или в други части на тялото.

 

Референции:

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Pap test. Updated January 1, 2020. Accessed April 21, 2021.