Цервицитът е възпаление на шийката на матката. Често не причинява симптоми, но ако се появят, те могат да включват необичайно вагинално течение, болезнен полов акт или вулварно или вагинално дразнене. Антибиотиците успешно лекуват цервицита в повечето случаи. В други случаи може да се наложи лазерна терапия или операция.

 

Състоянието често е придружено от вагинално течение, кървене или болка по време на секс, въпреки че някои жени може да не проявяват никакви симптоми. Цервицитът може да бъде остър (който обикновено се причинява от инфекция) или хроничен цервицит (който обикновено се причинява от хронично дразнене).


 

Жените, които имат множество партньори или имат високорисково сексуално поведение, са изложени на по-висок риск от цервицит. Тези с анамнеза за болести и инфекции, предавани по полов път или които имат партньори с анамнеза за полово предавани болести, също са по-склонни да развият цервицит. Но сексуалните практики не са единствената причина за цервицит. Състоянието може да бъде причинено и от дразнене от интимни гелове, тампони или диафрагми.

 

Цервицитът е много често срещан. Изчислено е, че повече от половината от всички възрастни жени ще имат цервицит в даден момент от живота си.

 

Единственият сигурен начин да разберете дали имате цервицит е гинекологичният преглед. Симптомите на цервицит, за които всяка жена трябва да следи, включват:

 • Абнормално вагинално течение, което може да е жълтеникаво, бяло или сиво и да има неприятна миризма;
 • Неочаквано леко вагинално кървене;
 • Болезнен полов акт;
 • Вулварно или вагинално дразнене.

Особено важно е да се потърси медицинска помощ, ако се забележат някой от горните симптоми или пациентката е страдала от полово-предавана болест в миналото. Трябва също да се отбележи, че някои жени не проявяват симптоми на възпалението. Следователно редовните гинекологични прегледи са от съществено значение, за да може да се изключат някои аномалии и болестни процеси.

 

Каква е основната причина за цервицит?

Инфекцията е основната причина за развивитие на остър цервицит. Инфекциите могат да възникнат, когато бактерии попаднат в матката. Честите причини за инфекциозен цервицит включват:

 • Хламидия - изчислено е, че около 40% от случаите на цервицит са свързани с инфекция с хламидии;
 • Гонорея;
 • Генитален херпес;
 • Трихомониаза.

Причините за неинфекциозен цервицит включват излагане на химикали или механично дразнене. Такива причинители могат да бъдат:

 • Химическо дразнене от спермициди или душове или латекс, използван в презервативите;
 • Реакция на поставени диафрагми, цервикални капачки, тампони или песари;
 • Лъчева терапия или системни възпалителни заболявания.

Лечението на цервицит обикновено включва антибиотици за елиминиране на всякакви бактериални инфекции, които могат да причинят заболяването. Жените под 25-годишна възраст или тези с високорисково сексуално поведение могат да бъдат лекувани с антибиотици, дори ако не бъдат открити бактерии. Някои бактерии могат да бъдат трудни за откриване, но все пак може да присъстват.

 

Може да отнеме до две седмици, докато цервицитът изчезне. Антибиотиците трябва да се приемат точно както е предписано, за да сте сигурни, че инфекцията е напълно изчезнала.

 

Антибиотичната терапия успешно лекуват цервицита в повечето случаи.

 

Референции:

1. Wilson JF. In the clinic. Vaginitis and cervicitis. Ann Intern Med. 2009 Sep 01;151(5):ITC3-1-ITC3-15; Quiz ITC3-16. [PubMed]
2. Workowski KA, Bolan GA., Centers for Disease Control and Prevention. Sexually transmitted diseases treatment guidelines, 2015. MMWR Recomm Rep. 2015 Jun 05;64(RR-03):1-137.