Цервикалната интраепителна неоплазия (CIN) е предраково състояние, при което анормални клетки растат на повърхността на шийката на матката.

 

Маточната шийка е отворът между вагината и матката. „Интраепителни“ означава, че анормалните клетки присъстват на повърхността (епителна тъкан) на шийката на матката. Думата "неоплазия" се отнася до растежа на нови клетки. Друго име на CIN е цервикална дисплазия.


 

Важно е да запомните, че повечето хора с CIN не се разболяват от рак. Ако ракът се образува, развитието му отнема години, което дава време на лекарите да намерят и премахнат проблемните зони.

 

Цервикалната интраепителна неоплазия може да бъде класифицирана според това колко е засегната епителната тъкан:

  1. Нискостепенната неоплазия (CIN 1) се отнася до дисплазия, която включва около една трета от дебелината на епитела.
  2. CIN 2 се отнася до анормални промени в около една трета до две трети от епителния слой.
  3. CIN 3 (най-тежката форма) описва състояние, което засяга повече от две трети от епитела.

Около 250 000 до 1 милион жени в САЩ са диагностицирани с CIN всяка година. Състоянието се среща по-често при жени в детеродна възраст, особено на възраст от 25 до 35 години.

 

Цервикалната интраепителна неоплазаия обикновено се появява след заразяване с човешкия папиломен вирус.

 

Това е вирус, който се предава чрез сексуален контакт. В много случаи имунната система сама ще се отърве от вируса. Има над 100 щама на човешкия папиломен вирус. Някои щамове, като HPV-16 и HPV-18, са по-склонни да заразят репродуктивния тракт при жените и да доведат до поява на цервикална неоплазия.

 

Смята се, че повече от 75% от жените, които са сексуално активни, са заразени с човешки папиломен вирус в даден момент от живота си. 

 

Причината поради, която някои жени развиват цервикална интраепителна неоплазия след инфекция с човешки папиломен вирус, все още е неизвестна. Някои високорискови щамове на HPV и продължителността на инфекцията могат да играят роля. Други рискови фактори включват:

  • Възрастта на жената;
  • Тютюнопушенето;
  • Използване на имуносупресори

Факторите, които правят имунната система по-слаба и повишават риска от HPV инфекции включват:

  • Голям брой сексуални партньори;
  • Сексуална активност преди 18-годишна възраст;
  • Заразяване с човешкия имунодефицитен вирус (HIV)

Как може да се предотврати цервикалната интраепителна неоплазия?

Практикуването на безопасен секс е водещо в предпазване от инфекция с човешки папиломен вирус.

 

Ваксината срещу Човешкият папиломен вирус е ефективна срещу 4-те типа HPV, които са най-тясно свързани с CIN. Препоръчва се момичета и жени между 9- и 26-годишна възраст да бъдат ваксинирани срещу HPV.

 

Ваксината е одобрена и за момчета и млади мъже на възраст от 9 до 26 години.

 

За всички жени, които водят полов живот и жени на възраст над 21 години, е препоръчително изследването чрез вземане на материал с цитонамазка или т.нар. Pap тест като част от рутинният годишен профилактичен преглед.  

 

Цитонамазката не може да предотврати цервикална интраепителна неоплазия, но е полезен метод, защото може да открие неоплазия в най-ранните ѝ стадии.

 

Вземането на цитонамазка е неболезнена процедура. Жената се подготвя за гинекологичен преглед. Поставя се инструмент (спекулум), който отваря влагалището, за да се види маточната шийка. С четка се обтрива външната част на маточната шийка и цервикалния канал, като по този начин се вземат повърхностни клетки.

 

Клетките се нанасят върху предметно стъкло и се оцветяват, след което материалът се гледа под микроскоп и се преценява формата и характера им.

 

Източник:

my.clevelandclinic.org