Цервикалната ерозия е състояние, което е често срещано сред жените в репродуктивна възраст. Познат синоним на цервикална ерозия е т.нар. „раничка” на маточната шийка. Ерозията на маточната шийка не е опасно състояние, за което трябва да се тревожим. Обикновено не е придружено от тежка симптоматика и няма пряка връзка между него и карцинома на маточната шийка.

 

Маточната шийка (cervix uteri) е част от матката, която осъществява връзката между матка и влагалище. Има цилиндрична форма и дължина около 3-4 см. Маточната шийка се състои от две основни части: portio supravaginalis cervicis – частта на маточната шийка, която се разполага над влагалището, и portio vaginalis cervicis – частта на цервикса, която се вдава във влагалището.


 

Лигавицата на двете части на маточната шийка е постлана от два различни вида епител. Частта от маточната шийка, която се разполага над влагалището, т.нар. ендоцервикс, е образувана от еднослоен цилиндричен епител. Сред клетките на цилиндрични епител се разполагат жлези, които продуцират мукус. Лигавицата в областта на portio vaginalis cervicis или т.нар. екзоцервикс е изградена от многослоен плосък невроговяващ епител. Съществува рязка граница между епитела в цервикалния канал и този, който се вдава към влагалището. Тази граница се означава като зона на трансформация или ostium histologicum uteri internum.

 

При цервикалната ерозия се наблюдава  разрастване на еднослоен цилиндричен епител извън цервикалния канал, в областта на екзоцервикса. Наличието на цилиндричен епител в тази област е често срещано явление, което не бива да се смята за преканцероза. Ерозия на маточната шийка се среща основно сред жени в репродуктивна възраст, рядко може да се открие сред жените в менопауза. Наблюдава се често и при момичета, навлизащи в пубертета, както и сред бременни жени.

 

Съществуват няколко причини, които могат да доведат до образуване на т.нар. „раничка” . Една от тях е промяната в нивата на половите хормони. Такъв хормонален дисбаланс настъпва при навлизане в пубертета и по време на бременност. Приемът на орални контрацептиви също може да е причина за цервикална ерозия. Поради ниските нива на естрогени сред жените в менопауза ерозията на цервикса е рядко срещана.

 

При повечето жени цервикалната ерозия няма определена симптоматика. Тъй като клетките на еднослойния цилидричен епител произвеждат мукус, един от симптомите може да е вагинално течение с променени количество и консистенция. Възможна е поява на болка по време или след полов контакт, поява на нетрадиционни кръвотечения. Наблюдава се също болезненост по време на тазово изследване. При бременни цервикалната ерозия може да се прояви с леко кървене през първи триместър от бременността. В този случай е необходимо изключване на други причини, които могат да доведат до кървене през първите три месеца. Макроскопски лигавицата в областта на ерозията е ярко червена, груба и „раничката” ясно се разграничава от околните тъкани.

 

Поради липсата на симптоматика диагностицирането на цервикална ерозия се случва при профилактичен гинекологичен преглед. Състоянието може да се разпознае и макроскопски, но поради голямата си прилика с макроскопската находка при карцином на маточната шийка, се препоръчва вземане на вагинален секрет за цитонамазка. Цитонамазката показва хистологични изменения в клетките в областта на маточната шийка и се използва като скринингов метод за ранно диагностициране на рак на маточната шийка. Обикновено клетките от първа и втора група не показват сериозни изменения  и са свързани с възпалителни промени.

 

За диагностика на цервикална ерозия може да се използва и колпоскопията. Колпоскопията е диагностичен метод, при който с помоща на уред, наречен колпоскоп, се оглежда лигавицата на маточната шийка, вагината и вулвата. При откриване на хистологично променени зони се взема материал за биопсия.

 

Ерозията на маточната шийка не е преканцероза и няма връзка с развитието на рак на маточната шийка. Когато протича безсимптомно, не е нужно лечение. При наличие на болка и кървене се налага каутеризация. Каутеризацията представлява обгаряне на тъканите, като за целата могат да се използват различни средства:

 

1. Диатермия – метод, при който за обгаряне на хистологично променената зона се използва високочестотен електрически ток.

 

2. Криотерапия – използва се студен въглероден диоксид, чрез който променената област от лигавицата се замразява.


3. Сребърен нитрат – това е друг метод за обгаряне на цилиндричния епител.

 

Каутеризацията се извършва под местна анестезия. След процедурата може да има болка и лек дискомфорт до пълното оздравяване на маточната шийка. Препоръчва се избягване на половите контакти и използването на дамски тампони до 4 седмици след каутеризацията. При поява на силно кървене, вагилано течение с неприятна миризма, висока температура, силна болка и др. е нужда лекарска помощ поради риск от развитие на инфекция.

 

Цервикалната ерозия е често срещана сред жените в репродуктивна възраст. Тя не е преканцерозно състояние и не е нужно да се третира при липса на симптоматика.