Ултразвуковото изследване (ехографията) е широко използван, съвременен, безболезнен, неизвазивен метод за диагностика, който позволява откриването на аномалии в структурата на вътрешните органи. При този метод на образна диагностика се използват се високочестотни ултразвукови вълни, които чрез уред, наречен трансдюсер, се изпращат до вътрешните органи. Някои от тези вълни се отразяват обратно, при което се създава образ на съответния орган върху екран.

 

В акушерството и гинекологията ултразвуковото изследване се осъществява основно чрез трансвагинална и трансабдоминална ехография. Те дават възможност за оглед и оценка на състоянието на женските полови органи – влагалище, матка, маточна шийка, маточни тръби, яйчници.


 

Трансабдоминалната и/или трансвагиналната ултрасонография се препоръчват на пациентки, които:

  • Изпитват силна тазова болка – може да се дължи на различни патологични състояния (кисти, карцином, маточни фиброиди, усукване на яйчника, тазово-възпалителна болест и др.);
  • Имат абнормно вагинално кръвоточение;
  • Страдат от инфертилитет;
  • При съмнение за извънматочна бременност;
  • За установяване на бременност в първия триместър (използва се по-често трансвагинален ултразвук, тъй като трансабдоминалния в този период има по-малка информативна стойност) и мониториране на сърдечните тонове на плода;
  • За проверка на локализацията на вътрематочни песари (спирали).

 

Трансвагиналната ултрасонография се използва също при проблеми по време на бременност – за откриване на проблеми с развитието на плацентата (напр. плацента превия –плацентата се развива в долната част на матката и пречи на придвижването на бебето при раждане), установяване причината за абнормно кръвоточение, за оценка състоянието на маточната шийка ( т.нар. „къса маточна шийка” повишава риска от спонтанен аборт) и др.

 

Не е необходима определена подготовка за изследването. Единствено при трансабдоминална ехография е нужно пикочният мехур на пациентката да бъде пълен при изследването, тъй като така се получава по-добър образ на органите в малкия таз. При трансвагиналната ултрасонография пациентаката може да бъде изследвана както при пълен, така и при празен пикочен мехур в зависимост от препоръките на гинеколога. В повечето случаи изследването при празен пикочен мехур се предпочита.

 

Изследването се извършва в легнало положение. При трансабдоминалния ултразвук върху корема на пациентката се нанася специален гел. С помоща на трансдюсер гинекологът разнася гела и оглежда женските полови органи. При трансвагиналната ултрасонография пациентката е съблечена до кръста, в легнало положение и вдигнати крака, както при тазово изследване. Върху трансдюсера се поставя кондом и лубрикант и внимателно се поставя във влагалището на жената.

 

Ултразвукото изследване продължава 15-30 минути. Предимство е, че не предизвиква болка, а единствено лек дискомфорт, който изчезва с приключване на изследването. Много важно е да се подчертае, че ултразвукът няма вредно въздейтвие върху вътрешните органи и е напълно безопасен. По време на бременност не носи опасност нито за майката, нито за плода.

 

Трансабдоминалната и трансвагиналната ултрасонография за често използвани в практиката на гинеколога методи за откриване на кисти, карциноми, маточни фиброиди, усукване на яйчник (торзио), ектопична (извънматочна) бременност и много други отклонения от нормалното развитие на женските полови органи, както и абнормности по време на бременност. Широката достъпност на ултразвуковото изследване, съчетана с безболезненост и добра информативност, го прави предпочитан неизвазивен метод в практиката на акушер-гинеколога.