С понятието торзио на яйчника се означава спешно състояние в гинекологията, при което се наблюдава усукване (торзио) на яйчника около поддържащия го лигаментарен апарат. Много е важна своевременната реакция и бърза диагностика, тъй като в противен случай торзиото на яйчника завършва с неговата некроза и премахване.

 

Яйчниците заемат странично положение в тазовата кухина, като отговорен за поддържането на това положение е поддържащият им апарат. Поддържащият апарат на яйчниците се състои от мезовариум, lig. suspensorium ovarii и lig. ovari proprium. Мезовариумът, или т.нар. опорак на яйчника, представлява дубликатура на коремницата, която произхожда от широката маточна връзка – lig. latum uteri. Основно значение за поддържането на яйчниците има lig. suspensorium ovarii, който осъществява прикрепването им към стените на тазовата кухина. Именно в този лигамент се разполагат яйчниковата артерия и вена. Част от поддържащия апарат на яйчниците е и lig. ovarii proprium, който пък осъществява връзката им с матката.


 

При торзио на яйчника се осъществява усукване на лигаментите от поддържащия апарат, в резултат на което кръвният приток към яйчниците се прекъсва поради притискане на яйчниковата артерия и настъпва състояние на исхемия. Нарушено е венозното оттичане поради притискане на яйчниковата вена, развива се оток и се наблюдават вътрешни кръвоизливи и инфаркти. Обикновено се засяга само един от двата яйчника, като в процеса често е засегнат и съответния яйцепровод.

 

Торзио на яйчника се среща сред жени на всякаква възраст, но преобладава сред жените в репродуктивна възраст. Сред основните причини, които могат да доведат до усукване на яйчника, е наличието на доброкачествено (напр. киста) или злокачествено образувание на яйчника. По време на месечния цикъл често се образуват фоликуларни кисти, които могат да бъдат причина за торзиото. Друг тип кисти, които могат да причинят усукване на яйчника, са дермоидните кисти или т.нар. тератоми на яйчника. В повечето случаи те са доброкачествени образувания.

 

Освен сред жените в репродуктивна възраст, торзио на яйчника може да се получи и при момичета в периода преди поява на менструация. Причина за торзиото при тях може да бъде вродена аномалия, напр. прекалено дълги лигаменти. Рискова група са и жените по време на бременност. При тях често образувание е кистата на жълтото тяло. Освен това високите нива на полови хормони през периода на бременността могат да доведат до удължаване на връзките, участващи в поддържащия апарат. Торзио на яйчника може да се развие и при жени, страдащи от безплодие, подложени на хормонална терапия за предизвикване на овулация. С повишен риск са и жените, претърпели операция на органите в тазовата кухина като прекъсване на маточни тръби.

 

Торзио на яйчника е спешно състояние и се характеризира със симптоматика на остър хирургичен корем. Характерна е острата, режеща болка в долната част на корема, която може да се разпространява към гърба или бедрото. Наблюдават се също гадене и повръщане.

 

Тъй като състоянието е свързано с прекъсване на кръвния ток към яйчника, бързото поставяне на точна диагноза е от съществено значение. Установено е, че некроза (умъртвяване) на тъканите на яйчника настъпва след 36-тия час. Поставянето на диагноза става на базата на острата симптоматика и приложените диагностични методи. Добра информативна стойност има трансвагиналната и трансабдоминалната ултрасонография, чрез която може да се открие образувание в яйчника. За потвърждаване на диагнозата може да се използват още ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография.

 

Торзио на яйчника трябва да се разграничи от остър апендицит, дивертикулоза, уринарна инфекция, тазово-възпалителна болест, извънматочна бременност и др. При лиспа на бърза намеса като усложнения могат да настъпят некроза на тъканите яйчника и последваща оофоректомия, перитонит, сепсис, рядко безплодие.

 

Лечението е хирургично – лапароскопски или чрез лапаротомия. При съмнение за малигнен тумор на яйчника се прилага лапаротомия, съчетана с премахване на съответния яйчник и маточна тръба (салпинго-оофоректомия). В повечето от случаите след хирургично лечение функцията на яйчника се възстановява. При вече настъпила некроза на органа се прибягва към неговото отстраняване. За облекчаване на силните болки преди операция се предписват нестероидни противовъзпалителни средства.

 

Торзио на яйчника е спешно състояние в гинекологията, при което е нужна бърза и адекватна реакция и диагностика. При силна и режеща тазова болка незабавно потърсете лекарска помощ.