Аднексалната торзия представлява усукване на яйчника и понякога на фалопиевата тръба, което прекъсва артериалното кръвоснабдяване и причинява исхемия.

 

Усукването на аднекса е необичайно и засяга най-често жени в репродуктивна възраст. Обикновено показва аномалия на яйчниците.


 

Рисковите фактори за усукване на аднекса включват бременност, индуциране на овулацията, уголемяване на яйчниците до над 4 см (особено при доброкачествени тумори).

 

Доброкачествените, в сравнение със злокачествените, причинят торзия по-често.

 

Усукването на нормалните аднекси, което е рядко, е по-често при деца, отколкото при възрастни.

 

Обикновено се засяга един яйчник, но понякога се включва и фалопиевата тръба. Усукването на аднекса може да доведе до развитие на перитонит.

 

Тридесет процента от всички случаи на торзия се срещат при жени под 20-годишна възраст. Приблизително 5 от 100 000 жени на възраст от 1 до 20 години са засегнати, а момичета над 10 години са с повишен риск поради хормонални влияния и растеж на половите жлези, които водят до повишена честота на физиологични и патологични образувания. 

 

Най-честите патологии на яйчниците, открити при юноши с аднексална торзия, са доброкачествени функционални кисти на яйчниците и доброкачествени тератоми. Торзия на злокачествени овариалните маси в тази популация са рядко срещани.

 

Повече от половината случаи на торзия засягат десния яйчник. По-ниската честота на усукване на левия яйчник се дължи на защитната природа на низходящото дебело черво. 

 

Вродено дълги връзки на яйчниците, прекомерна отпуснатост на тазовите връзки или относително малка матката, която позволява повече пространство за торзия на аднекса по оста си, могат да бъдат предразполагащи фактори за възникване на състоянието.

 

Много редки са случаи на изолирана тубарна торзия и двустранно усукване на аднекса при деца и те почти винаги са свързани с патология на тръбите, като хидросалпингс или паратубална киста. При съмнение за усукване на яйчниците е показана навременна интервенция с диагностична лапароскопия за запазване на овариалната функция и бъдеща плодовитост.

 

Торзията на аднекса причинява внезапна, силна болка в таза, в някои случаи придружена от гадене и повръщане. В продължение на дни или понякога седмици преди внезапната болка, жените може да имат периодична болка с коликообразен характер, вероятно в резултат на периодично усукване, което спонтанно отзвучава. 

 

Обикновено има чувствителност при движение на шийката на матката, едностранно болезнено образуване на придатъци и перитонеални признаци.

 

Пациенти с клинично подозрение за усукване на аднекса трябва да бъдат подложени на спешна диагностична лапароскопия.

 

Диференциалната диагноза на юноша с коремна болка е широка, а представянето на торзия на аднекса е неспецифично.

 

Въпреки че жизнеспособността на яйчника намалява с напредване на времето от началото на болката до хирургичната деторзия, двойното кръвоснабдяване на яйчника го прави устойчив на съдови наранявания и точната продължителност на съдовото прекъсване, необходимо за необратимо увреждане на яйчника, е неизвестна. 

 

Някои проучвания показват, че рязко намаляване на функцията на яйчниците настъпва 72 часа след появата на симптомите.

 

Референции:

Adnexal Torsion in Adolescents | ACOG