Тазово-възпалителната болест обикновено е резултат от асцендираща (изкачваща се) инфекция от маточната шийка, причиняваща възпаление на вътрешните полови органи – ендометрит, слапингит, патаметрит, оофорит, тубоовариален абсцес. 


Причинителните на заболяването са микроогранизми като Neisseria gonorrheae и Chlamydia trachomatis, но полимикробната генеза не е изключена. 


Факторите, които допринасят за увеличаване на рисковете от тазово-възпалителна болест, са младата възраст, история за предишно сексуално преносимо заболяване и наличието на множество партньори. Лекарската инструментална намеса в матката също е рисков фактор за навлизане на инфекция във вътрешните полови органи като например след хистросалпингография, инстументално прекъсване на бременност и поставяне на вътрематочна спирала. 


Тазово-възпалителната болест се развива в продължение на времето. През този период възпалителният процес се изкачва и засяга все повече структури в малкия таз. Възпалението води до локални промени, стимулиране на фибротичните процеси и образуването на адхезии в кухинните органи.


Това заболяване може да протече без кардинални симптоми, а ако има, те не са специфични. Тъпата, обикновено двустранна болка долу в корема и болката при полов контакт (диспареуния) са признаци на заболяването.


Контактното кървене при млади жени също може да бъде симптом за заболяването. Това представлява кървене при инструментален преглед или след секс. Промяната в нормалния флуор също е знак за промяна във физиологията на половата система.


Дългото нелекуване на възпалителните заболявания на половите органи може да доведе до сериозни усложнения. Възпалителният процес може да се ог,аничи, да се организира. Така се образува тубоовариален абсцес


При него общото състояние се влошава, температурата се покачва, болките в корема стават дифузни, по-силни и постоянни. Трансвагиналната ехография е методът, който може да се окаже полезен за диагностирането на тубоовариалния абсцес. 

 

NEWS_MORE_BOX


Възпалението може да излезе извън малкия таз и да се разпространи до черния дроб. Образуват се адхезии (сраствания) по капсулата на органа, които го придърпват, и така може да се изпитват тъпи болки вдясно. Това се нарича синдром на Fitz-Hugh-Curtis


Получените адхезии по хода на вътрешните полови органи намаляват възможността за забременяване. Тазово-възпалителната болест е една от честите причини за безплодие при жената. Рискът за инфертилитет се увеличава с всеки следващ епизод за заболяването.


Наборът от симптомите, обстойният гинекологичен преглед и тестването за сексуално преносими заболявания са базата за правилното поставяне на диагнозата. 


Правилното лечение на тазово-възпалителната болест намалява възможността за усложненията. То е антибиотично обикновено. Оправдани режими са доксициклин 100мг два пъти на ден и метронидазол 400мг двукрантно дневно за 14 дни. 


Алтернативните режими включват различно приложение или дозировка на антиобиотичните медикаменти. Важно за правилното лечение е също приемането на антибиотик и от партньора/ите.