Тазово-възпалителна болест е название, което се използва при наличие на възпалителен процес на горния отдел на органите на половата система. Към тях се причисляват матка, маточни тръби и яйчници. При тазово-възпалителната болест, възпалителният процес може да обхване един от органите или всички.
 

Причинител на заболяването

Възникването на възпалителен процес е свързано с инфекциозен причинител достигнал до горния генитален тракт. Най-често изолирани причинители са Chlamydia trachomatis и Neisseria gonorrhoeae, които се предават при полов контакт. Тазово възпалителната болест най-често е полимикробно заболяване, тоест откриват се повече от един причинители. Други често срещани причинители на инфекциозния процес са: Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, E.coli и Gardnerella vaginalis.
 

Развитие на инфекцията

За да се достигне до развитие на възпалителен процес, има предразполагащи фактори, които подпомагат преминаването на инфекциозния причинител към горните отдели на половата система. Такива са:
 
  1. Предишни възпалителни заболявания на органите на половата система.
  2. Честата смяна на сексуалните партньори - рисково сексуално поведение.
  3. Наличието на вътрематочна контрацептивна спирала е предпоставка за нарушаване на условната бариера между горния и долния отдел на половата система.
  4. Има риск от пренасяне на причинителя от влагалището към матката при извършване на хистереграфия или биопсия на ендометриума.

 


Симптоми при жените с тазово-възпалителна болест

Поради характера на развитие на инфекцията много често възпалителният процес обхваща повече от една структура на половата система. Оплакванията на жената са свързани с болезненост ниско в корема както и дискомфорт по време на сексуален акт. Много често тези симптоми са свързани с обща симптоматика като повишена температура, гадене и повръщане.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Инфекциозния процес може да обхване само органите на гениталната система, в този случай се означава като неусложнена тазово възпалителна болест. Понякога в хода на заболяването се образуват гнойни огнища в стените на самите органи или инфекцията се разпространява към коремната кухина. В този случай се означава като усложнена тазово-възпалителна болест. При двете форми на заболяването перитонеумът може да бъде засегнат от възпалителния процес.
 

Диагностика на тазово-възпалителната болест

Наличието на възпалителен процес в маточните тръби може да се открие при гинекологичен преглед. Поради възпалението те може да се палпират уплътнени и задебелени.
 
При бимануална палпация( палпация с двете ръце ) движението на маточната шийка е съпроводено с болезненост в областта на маточните тръби или дъгласовото пространство. То се намира между матката и ректума при жената и също може да е въвлечено във възпалителния процес при тазово възпалителна болест. При гинекологичния преглед се установява наличие на обилно влагалищно течение.
 
За пълната диагностика на заболяването е необходимо да се проведе микробиологично изследване с цел откриване на причинител. Провеждането на лапароскопия спомага за визуализация на възпалителния процес и определяне на обхванатите от него структури.
 

Лечение на тазово възпалителната болест

Тазово-възпалителната болест, която протича без усложнения, може да се лекува в домашни условия. Много често се достига до преминаване към хоспитализация. След провеждане на микробиологично изследване се предприема лечение със съответните антибиотични средства. При усложнения на тазово-възпалителната болест може да се наложи оперативно лечение.
 

Усложнения в резултат на прекарана тазово-възпалителна болест

Тазово-възпалителната болест протича с възпалителен процес. В резултат на него може да се образуват множество сраствания, които да затруднят нормалното протичане на бременността. Ектопичната бременност също може да е резултат от прекарана в миналото инфекция на горния генитален тракт.