Тазово-възпалителната болест е сериозно състояние, което не бива да се подценява поради усложненията, до които може да доведе при липса на лечение. Около 10-15 % от жени в репродуктивна възраст боледуват поне веднъж в живота си от тазово-възпалителна болест, като състоянието се среща основно сред жени на възраст от 15 до 24 години.

 

Тазово-възпалителната болест е асцендентна инфекция, при която се наблюдава възпаление на маточни тръби, матка и яйчници. Инфекцията е асцендентна, тъй като инфекциозният причинител се дисеминира от органите на долния генитален тракт и се разпространява асцендентно (възходящо). Основната причина за възникване на тазово-възпалителна болест е наличието на усложнена сексуално-трансмисивна инфекция. Около 85 % от случаите се срещат сред пациенти, страдащи от гонорея и хламидиална инфекция.


 

Освен от бактерии от вид Neisseriae gonorrheae и от вид Chlamidia trachomatis, тазово-възпалителната болест може да се развие и от причинители на бактериална вагиноза – Gardenella vaginalis, Peptostreptococcus и др. Инфекцията на горния генитален тракт може да бъде причинена още от респираторни патогени (Haemophilus influenzaе, Streptococcus pneumoniae, Staphilococcus aureus) или от чревни такива – напр. Escherichia coli.

 

Сред факторите, които увеличават риска за развитие на тазово-възпалителна болест, са ранна възраст на започване водене на полов живот, липса на протекция при полов акт, честа смяна на половите партньори или наличие на сексуални отношения с партньор с голям брой минали сексуални партьори. Използването на вагинални душове също може да увеличи риска от възникване на тазово-възпалителна болест. Според последни проучване вътрематочните устройства не са свързани с развитието на това състояние. Рисков фактор също е наскоро извършена гинекологична интервенция, при която патогени са проникнали от влагалището през маточната шийка в матката. Тютюнопушенето също може да увеличи риска, тъй като отслабва имунната система и прави организма податлив на инфекции.

 

Много често тазово-възпалителната болест протича безсимптомно, което е доста опасно и може да доведе до развитието на сериозни усложнения. За предотвратяването на това се препоръчва ежегодно профилактично гинекологично изследване и търсене на лекарска помощ при всяка промяна от нормалното състояние на гениталния тракт. Симптомите, които могат да ви подскажат за наличие на възпалителен процес на матката, маточните тръби и яйчниците, са:

 

  • Тазова болка или болка в долната абдоминална област с различен интензитет;
  • Повишена температура, гадене, повръщане и общо неразположение;
  • Промяна в цвета, консистенцията и мириса на вагиналното течение, което придобива гъста консистенция, има променен цвят и е с неприятен мирис на риба;
  • Необичайно кървене извън периода на менструация или след полов акт;
  • Болка и парене при уриниране, както и наличие на болка при полов акт;
  • Наличието на стомашни оплаквания.

 

Поставянето на диагноза тазово-възпалителна болест става след снемане на анамнеза, тазово изследване, микробиологично изследване на вагинален секрет, при нужда може да се реализира и ултразвуково или лапароскопско изследване. Много важни за поставяне на диагнозата са симтомите, от които водещ е персистиращата тазова болка. Наличието на болезненост при тазово изследване и откриването на възпалителен процес, нетипично вагинално течение, адхезии и др. също са важни за поставянето на диагнозата.

 

По време на тазовото изследване се взема материал за микробиологично изследване, чрез което може да се открие наличието на инфекциозен причинител. Пълната кръвна картина също може да потвърди развитието на възпалителен процес, като ключови белези са левкоцитозата, ускореното утаяване на еритроцитите и повишените нива на С-реактивен протеин. Много важен тест, който доказва присъствието на N.gonorrheae или C.trachomatis е тест за амплификация на нуклеиновите киселини (NAAT-тест), при който се изследва основно вагинален секрет и се идентифицират малки участъци от ДНК или РНК на патогена с помоща на специални техники.

 

При съмнение за тазово-възпалителна болест е важно да се направи и тест за бременност, тъй като състоянието често протича с извънматочна бременност като усложнение. При описаната симптоматика се прави диференциална диагноза с апендицит, диветикулит, торзио на яйчника, ендометриоза, руптура на тубо-овариален абсцес.


При липса на лечение тазово-възпалителната болест може да се усложни до развитие на хронична тазова болка – развива се средно сред около 18 % от пациентките. Други усложнения са развитие на извънматочна бременност поради наличие на адхезии в маточните тръби, които не позволяват имплантацията на зародиша в матката. Поради развитието на фиброзна тъкан в репродуктивните органи, тазово-възпалителната болест е честа причина за безплодие. Инфертилитет настъпва сред около 50 % от случаите на тазово-възпалителна болест, при които не е проведено лечение. Друго усложнение, което може да настъ

пи, е тубо-овариален абсцес.

 

Лечението на тазово-възпалителната болест е антибиотично. Терапията започва емперично преди наличие на резултати от назначените тестове с широкоспектърни антибиотици, а при установяване на причинителя лечението се провежда според резултатите от антибиограмата. Първа линия терапия при тазово-възпалителна болест включва комбинация от доксициклин перорално и цефалоспорин трета генерация парентерално. Препоръчва се включването на метронидазол при съмнение, че състоянието е предизвикано от трихомонади или вследствие на гинекологична интервенция. Лечението се назначава и на двамата полови партньори и протича при пълно въздържание от полови контакти.

 

Тазово-възпалителната болест е сериозно състояние, което се среща сред жените в млада възраст и е сред основните причини за инфертилитет.