Ежегодните гинекологични прегледи са важна част за поддържането на репродуктивната система в добро общо състояние и откриването и ограничаването на патологични процеси навреме. Всеки гинекологичен преглед включва тазово изследване.

 

Тазовото изследване е метод за изследване на женските полови органи – външни и вътрешни. Към външните гениталии се отнасят малки и големи срамни устни, клитор, лонно възвишение, влагалищно преддверие с преддверни луковици и големи преддверни жлези, а към вътрешните женски полови органи се отнасят яйчници, маточни тръби, матка и влагалище.


 

Тазовото изследване продължава около 10-15 минути. Не е необходима специална подготовка за самото изследване, необходимо условие е да не се извършва по време на менструация и е препоръчително изследването да се осъществи при изпразнен пикочен мехур. 24 до 48 часа преди тазовото изследване е редно да се ограничат половите контакти, вагиналните душове, използването на тампони и спермициди. По време на изледването е възможно е да усетите лек дискомфорт.

 

Тазовото изследване е част от ежегодните профилактични гинекологични прегледи, извършва се и при прегледи по време на бременност, както и по повод болка в тазовата област и наличие на проявен патологичен процес. След 21-годишна възраст е препоръчително да се извършва веднъж годишно.

 

Тазовото изследване се състои от няколко части – оглед на външни гениталии, изследване на вътрешните полови органи и бимануална палпация.

 

По време на огледа гинекологът оглежда външните гениталии за наличие на зачервяне, кожни обриви, секреция, болезненост, подуване, улцерации, тумори, кървене и абнормни вторични полови белези (напр. клиторомегалия), които сигнализират за наличие на възпалитен процес, развитие на сексуално-трансмисивно заболяване. Оглежда се дали половите органи са симетрични, тип окосмяване, отбелязват се белези от операции.

 

Всяка инфекция се характеризира със специфични обривни единици, поради което познаването им е от изключителна важност за поставяне на коректна диагноза – например наличието на малки розови възелчета под формата на цветно зеле по вътрешната повърхност на малки и големи срамни устни, вход на влагалището, е белег за инфекция с човешки папилома вирус (т.нар. генитални брадавици). Внимателно се оглеждат и Бартолиновите жлези за наличие на болезненост - при възпаление се опипва болезнена маса в областта, която може да се усложни до абсцес. Срамните устни се палпират за болезненост, бучки, лимфаденопатия.

 

Тазовото изследване продължава с оглед на вътрешните гениталии с помоща на специален уред, наречен спекулум. Спекулумът може да бъде метален или пластмасов за еднократна употрепа. Той се въвежда във вагината и се разтваря, като така дава възможност за оглед на стените на влагалището и маточната шийка и оценяване на тяхното състояние. Маточната шийка се изследва за полипи, ерозии, неоплазии. По време на изследването може да се вземе материал за цитогично, хистологично и микробиологичне изследване (цитонамазка).

 

Бимануалната палпация е метод за изследване на матката и яйчниците. Осъществява се като показалецът и средният пръст на доминиращата ръка на гинеколога навлязат внимателно във влагалището, а другата ръка притиска корема над симфизата. Определя се форма, консистенция, размер и положение на матката, наличие на болезненост и туморни маси, изледват се яйчниците. Изследване на матката може да се осъществи и чрез ректовагинална палпация – единият прът се поставя в ректума, а друг във влагалището. Това изследване е особено важно при наличие на инфекция, ендометриоза, туморен процес.

 

Тазовото изследване е бърза процедура с голяма информативна стойноност. Нормално е изпитването на известен дискомфорт по време на прегледа, но не и на болезненост. При наличие на такава е важно да се сигнализира на гинеколога.

 

Необходимост от по-често тазово изследване имат жени с минали абнормни резултати от цитонамазка, с история на полово предавани болести, с фамилна история за карцином, с рецидивиращи вагинити.