В миналото за тампони жените са използвали вълна и дори навита хартия. Първите комерсиални тампони се появяват през 1930 г. и днес жените използват до 12 000 продукти за интимна хигиена за целия си живот. Има ли по-добър избор? 
 
Макар менструацията да е напълно нормален биологичен процес, тя често е тема табу. Менструалният цикъл започва на всеки 28 дни и продължава от пубертета до менопаузата
 
Всеки месец, в отговор на хормоните прогестерон и естроген, лигавицата на матката се уголемява, подготвяйки се за бременност. Ако не се случи забременяване, нивата на прогестерона се понижават и лигавицата започва да се отделя. Менструалната кръв представлява комбинация от тази маточна лигавица и артериална кръв от матката. 
 
По време на менструация се губят между 30 и 90 мл течности и 81% от жените използват тампони като основен метод за абсорбиране на тази кръв. В повечето случаи в комбинация и с дамски превръзки. 
 
Тампоните са произведени от материали, които имат абсорбиращи свойства, като памук и изкуствена коприна. Тези материали също така предоставят среда, подходяща за развитие на стафилококи, които могат да доведат до рядко, но потенциално фатално заболяване, познато като „токсичен шоков синдром“. 
 
Тъй като менструалната кръв „добавя“ неутрализиращи протеини във влагалището, което обикновено има по-високи нива на киселинност, способността му да унищожава бактериите е намалена. 
NEWS_MORE_BOX
 
През 1983 г. Центровете за контрол и превения на заболяванията са регистрирали повече от 2200 случая на токсичен шоков синдром, но до 1997 г. тази цифра се стопява до едва 5 случая. Това се дължи на повишената осведоменост за употребата на тампоните, включително и знанието, че те трябва да се сменят поне на всеки 8 часа. 
 
Важно е да се има предвид, че употребата на тампони може да доведе до вагинална сухота и напукване на кожата, което да повиши риска от развитие на инфекции. 
 
Повече за тампоните може да научите от видеото на Asapscience: