Зачеването е важен и вълнуващ период от живота на всяка двойка. Въпреки че в голям процент от случаите оплождането е непредвидено, се препоръчва негово планиране и отговорно отношение към бъдещето родителство. За целта е нужно няколко месеца преди зачеването партньорите да станат по-отговорни, да намалят вредностите на околната среда и да сведат до минимум рисковете от усложнения и трудности със забременяването.

 

Известно е, че оплождането е възможно единствено в периода около овулация. Овулацията е период на отделяне на зряла яйцеклетка от зрелия Граафов фоликул, което се предшества от повишаване нивата на прогестерон и пик в нивата на лутеинизиращия хормон (LH). Жени под 35-годишна възраст е нужно да потърсят лекарска помощ относно забременяването при неуспешни опити над 1 година. При жени над 35 години този период се съкращава до 6 месеца неуспешни опити.


 

Какво е важно да направим при планиране на бременност?

1. Профилактичен преглед при акушер-гинеколог – препоръчително е при взимането на подобно решение да посетите акушер-гинеколога си, който да оцени състоянието на репродуктивните органи, да изключи наличието на инфекции. Препоръчва се взимане на секрет за цитонамазка, както и на секрет за микробиологично изследване. Не бива да се подценява и тестването за полово преносими болести. Откриването на някакъв инфекциозен или възпалителен процес налага неговото лечение и отсрочване на зачеването до края на терапията.

 

2. Следене на овулацията – нормално е установено, че овулацията настъпва в средата на менструалния цикъл, т.е. 14-ти ден, но при всяка жена тя може да бъде изместена по-рано или по-късно от средата на цикъла в зависимост от продължителността на менструацията й. Определянето на деня на овулацията може да стане чрез измерване на базалната температура или чрез овулаторни тестове. Базалната температура трябва да се проследи поне за период от два-три месеца. Извън периода на овулацията аналната температура е 36,4 – 38,6 градуса, докато в деня на овулацията базалната температура се повишава с 0,4 – 0,6 градуса.


Определянето на овулация може да стане и с помощта на овулаторни тестове. Препоръчва се тестуването да започне около 7-9 ден от менструалния цикъл. При пик в нивата на LH, бележещ овулацията, тестът показва две червени чертички. При планиране на бременност е нужно честотата на половите контакти да бъде през ден или на всеки два дни, тъй като по-честите сексуални контакти могат да намалят качеството на спермата.

 

3. Спазване на балансиран хранителен режим и ограничаване на вредните навици – преди забременяване е нужно да оптимизирате хранителния си режим, да ограничите захарта, тестените изделия, кофеина, морските деликатеси, богати на живак, да спрете цигарите. Препоръчва се прием на плодове и зеленчуци, на храни, богати на фибри, протеини и омега киселини. Телесното тегло – както поднорменото, така и наднорменото, трябва да се коригира, защото може да създаде трудности със забременяването.

 

4. Прием на фолиева киселина – фолиевата киселина или витамин Б9 е изключителна важна за развитието на невралната тръба и профилактика на заболявания като спина бифида и др. Образуването на нервната тръба се случва в много ранни срокове на бременността, 4-5 гестационна седмица. По тази причина се препоръчва прием на фолиева киселина три месеца преди зачеване, за да се предотвратят дефекти на главния и гръбначния мозък. Препоръчителната дневна доза е 400 микрограма.


5. Контрол върху хроничните заболявания – при наличие на хронични заболявания като захарен диабет, артериална хипертония, бронхиална астма, заболявания на щитовидна жлеза, е нужно състоянията да бъдат контролирани стриктно – например при хипофункция на щитовидната жлеза стойностите на тиреоид-стимулиращия хормон (ТСХ) трябва да бъдат в диапазона между 1 и 2 няколко месеца преди забременяване.

 

6. Ограничаване приема на медикаменти без лекарско предписания – приемът на някои over-the-counter drugs (лекарства, които се продават без лекарско предписание) могат да бъдат вредни и да причинят дефекти на плода. Рискът от прием на лекарства е най-голям през първите седмици на бременността, когато е периодът на органогенеза и се формират всички органи и системи. Антибиотиците по време на бременност също трябва да се приемат с повишено внимание. Като позволени и доказано безвредни са антибиотиците от групита на пеницилините, цефалоспорините и макролидите.


Планирането на бременност е отговорен момент, който не бива да се пренебрегва, за да се намали риска от усложнения като спонтанни аборти, дефекти в развитието на плода, преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло, прееклампсия, планцента превия и др.