Хистеректомия означава премахването на маточното тяло и маточната шийка. Тази процедура се нарича тотална абдоминална хистеректомия. Друга хирургична интервенция в гинекологията е супрецервикалната хистеректомия. При нея се отстранява само маточното тяло, а се запазва маточната шийка. 


Освен премахването на матката понякога се премахват и яйчниците заедно с фалопиевите тръби - билатерална (двустранна) салпингооофоректомия. В момента хистеректомията е една от често осъществявани хирургични процедури. Повече от 90% от хистеректомиите са тотални и само малко част са супрацервикални. 


Основната причина тоталната хистеректомия да се предпочита от гинеколозите е, че при оставяне на маточната шийка много рядко може да се развие карцином на маточната шийка. Ракът на маточната шийка, останала след супрацервикална хистеректомия, се нарича "щумп". Днешно време, обаче, излизат на преден план проучвания, които показват, че запазването на маточната шийка позволява по-добра постоперативна сексуална функция. Също така се запазва уринарна функция и се поддържа цялостта на тазото дъно

 

NEWS_MORE_BOX


Супрацервикалната хистеректомия намалява диспареинуята (болката при правене на секс), а също и хроничната болка по време на гинекологични изследвания. 


Освен качеството на живота, супрацервикалната хистеректомия подобрява функцията на уринарната (отделителната) система. Понякога след отстраняване на матката се наблюдават усложнения, свързани с пикочния мехур. Уринарната стрес-инконтиненция, прекъснатият поток на урина или ноктурията (ходенето по малка нужда през нощта) биха могли да се появат след операция. 


Супрацервикалната хистеректомия намалява риска от развитие на стрес инконтиненция, а честа нужда за ходене до тоалетната не е толкова срещано усложнение. 


Други данни показват, че ползите от супрацервикалната хистеректомия пред тоталната такава се показват още на операционната маса. Смята се, че кръвозагубата при първия вид операция е по-малка - 250 мл срещу 400 мл. 


Разбира се, супрацервикалната хистеректомия има и своите недостатъци. Запазването на маточната шийка може след това да доведе до развитието на карцином там, както при всяка друга здрава жена. При тоталната хистеректомия този риск не съществува, защото маточната шийка се премахва. 


Затова преди престъпването към операция се препоръчва изследването на цитонамазка. При резултат за цервикална дисплазия (промяна в клетките) се препоръчва премахването на маточното тяло и маточната шийка. 


Преминаването към супрацервикална или тотална хистректомия зависи от уменията на гинеколога, желанията на пациента и състоянието на маточната шийка.