При жени, които имат редовна менструация, рискът от бременност след единичен полов акт е около 5%. Този риск е от 20 до 30%, ако половият акт се случи в средата на цикъла. Препоръчва се проверка с тест за бременност 2 седмици след употреба на спешна контрацепция.

 

Голяма част от оралните препарати за спешна контрацепция предпазват от нежелана бременност като предотвратяват или забавят освобождаването на яйцеклетка от яйчника (спират овулацията) с помощта на хормон, наречен левоноргестрел. Той се съдържа в много контрацептивни медикаменти.


 

Противозачатъчните хапчета, предотвратяват бременността, като променят хода на менструалния цикъл:

 

Хормоните в таблетката спират нормалната овулация. По същество спирането на хапчето връща тялото в естествения му цикъл. 

 

Оралните контрацептиви, както и много методи за контрол на раждаемостта, включващи лепенки, инжекции, пръстени и имплантируеми устройства, разчитат на хормони - по-специално естроген и понякога прогестин - за да бъдат ефективни. Тези форми на контрацепция действат, като предотвратяват овулацията и като променят маточната лигавица и цервикалната слуз, за да помогнат за блокиране на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката, да я оплодят и да се имплантират в матката.

 

„Активните“ хормонални хапчета, приемани за различна продължителност от време, както и в различни дози в зависимост от марката, са последвани от една седмица неактивни хапчета, несъдържащи хормони – този спад на хормоните задейства матката да отдели лигавицата, предизвиквайки менструален цикъл.

 

Тъй като противозачатъчните хапчета с ниска доза са предназначени да потискат растежа на маточната лигавица - повечето от които тялото изхвърля по време на менструация - това обикновено означава по-лек, по-кратък период, който е по-редовен. 

 

Организмът на повечето жени ще се върнат към нормалното производство на хормони след спиране на противозачатъчните таблетки. Всъщност е възможно да настъпи бременност само няколко дни след преустановяване приема на орални контрацептиви. 

 

От друга страна, може също така да отнеме няколко месеца, преди тялото да започне отново да овулира и да менструира според собствения си график - някои жени ще изпитат забавяне, преди нормалните им менструални цикли да се върнат, особено тези, които са имали нередовен цикъл преди приема на орални контрацептиви.

Как се процедира в случаите, ако менструалният цикъл не се нормализира?

Ако менструалния цикъл не се нормализира след няколко месеца, е необходимо да се тестват нивата на хормоните, включително човешки хорионгонадотропин, за да провери за бременност. Изследването на нивата на други хормони може да покаже дали има проблем с други ендокринни жлези, като например хипофизната жлеза.

 

Освен бременността, състоянията, които могат да попречат на връщането на нормалната менструация, включват:

  • Овариална дисфункция, включително преждевременна менопауза;
  • Високи нива на стрес;
  • Хронична тревожност;
  • Екстремни промени в теглото.

Всеки тип, доза и марка противозачатъчни хапчета действа по различен начин. 

 

Референции:

1. Hubacher D, Lopez L, Steiner MJ, Dorflinger L. Menstrual pattern changes from levonorgestrel subdermal implants and DMPA: systematic review and evidence-based comparisons. Contraception.
2. Milsom I, Lete I, Bjertnaes A, Rokstad K, Lindh I, Gruber CJ, et al. Effects on cycle control and bodyweight of the combined contraceptive ring, NuvaRing, versus an oral contraceptive containing 30 µg ethinyl estradiol and 3 mg drospirenone. Hum Reprod. 
3. Bachmann G, Korner P. Bleeding patterns associated with oral contraceptive use: a review of the literature. Contraception.